Димчо Ангелов, Кнежа: 10 години с Интерагри България (видео)

Димчо Ангелов е  земеделски производител от Кнежа, който има животновъдство и растениевъдство. Вече 10 години, от самото създаване на фирма Интерагри България, той е техен верен клиент и работи само с машини, закупени от компанията. Затваря целия цикъл с техника New Holland. Притежава трактор New Holland T6.165, балопреса NEW HOLLAND Roll-Belt 150 Super-Feed, ремарке, трактори TD5 и T5. А съвсем наскоро е закупил 6-редова прецизна сеялка, пневматична с торовнасяне за директна сеитба KINZE 3005, която вече сее в неговото стопанство край Кнежа.

На полето, прекъсвайки сеитбата за кратко, разговаряме с Димчо Ангелов.

Господин Ангелов, разкажете ни за себе си и за сеялката, с която сеете в момента.

Занимавам се със земеделие и животновъдство.  Със земеделие се занимавам от около 20 години, от толкова е и животновъдството. Имам кравеферма и отглеждам земя за фураж на животните – царевица, пшеница, слънчоглед, люцерна. Тази година  правим втора култура царевица с 6-редова сеялката Kinze, която сме закупили от Интерагри България.

С тях работя вече десетина години, имам закупен трактор, ремарке и още няколко машини. Сеялката работи много точно, с висока скорост, има големи бункери за торовнасяне, което разрежда броя на зарежданията с тор и е голямо предимство с времето в разгара на сезона, когато всеки бърза. Работи с почти два пъти по-висока скорост от другите сеялки. Перфектно върви със скорост до 14 км/ч.

Сеялката е за директна сеитба. За мен е най-важна сеитбата на силажната царевица за изхранването на животните, а минималните технологии навлизат все повече в практиката. Работи много добре. И в по-влажни условия, и в сухи, както е в момента. Доставката не се забави, машината беше налична и дойде веднага след плащането.

Тракторът е New Holland Т6 с мощност 165 к.с. , перфектно се справя с тегленето на машината.

Защо избрахте да работите с Интерагри България?

Защото първо ми харесва марката New Holland. Удобни са за управление, надеждна марка. Второ, че сервизът на компанията е на високо ниво и при повреда реагира в рамките на един час. Имал съм такива случаи – до час сервизният техник е пристигнал и е отстранил повредата. В земеделието всеки ден е ценен. Затова съм ги избрал – защото имат добър сервиз и бързо реагират. Машините им са надеждни, имат 5-годишна гаранция.

Тоест избрахте ги от началото и не сте ги сменяли?

Да, само с Интерагри работя. Винаги, когато имам въпроси, се отзовават, коментираме.  Разчитам на консултациите им. Всяка една машина ми е показана в базата им. Винаги, когато се пуска нова машина има сервизни работници, които да я пуснат в движение и да я подготвят за работа.

Каква е годината за вас?

Годината е трудна за всички фермери с тези падащи цени. Трудно се покриват производствените разходи. Хубаво е, че имахме спестени средства от предходната година и закърпихме положението. Цените и на млякото и на зърното падат заради вноса от Украйна. Колегите продават пшеницата на 40 стотинки, при себестойност 50. Но трябва да изпразват складовете, защото след по-малко от 2 месеца ще има нова продукция и складовете трябва да се подготвят за нея.

Помага ли ви, че имате и животновъдство, и растениевъдство?

Да, помага ми защото изхранвам зърното на животните. Имам по-редовни доходи от млякото и не съм толкова зависим от цените на зърното. Мога да изчакам.  Аз в началото започнах с животновъдство и след това добавих растениевъдството. Видях, че животновъдната ферма не може да оцелее без да има собствено производство на фуражи. Обработвам около 1000 дка земя.

Защо въпреки трудната година продължавате да инвестирате в нова техника?

Защото няма начин. Старите сеялки искаха много ръчен труд, ставаше по-бавно. Анкерните сеялки се задръстват при повече влага, спират работа. Не се отхвърлят декари. А аз трябва да имам време и за животновъдството. Новата сеялка работи с близо два пъти по-висока скорост от досегашните.

Кое е по-трудно животновъдството или растениевъдството?

Животновъдството винаги е по-трудно. Работата там е целогодишна.

Защо New Holland е любимата ви марка?

Защото е достъпен като цена, а по нищо не отстъпва на по-скъпите марки.  Обслужването им е по-евтина, а като машини са много здрави.

Какво ще пожелаете на Интерагри България за 10-годишният им юбилей?

Успех, да имат още много доволни клиенти и да развиват бизнеса си

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X