Какво трябва да знаем за разгонването и покриването на козите

Как става покриването:
Козата трябва да се покрива 6 часа след появата на първите признаци на разгонването. Козелът трябва да направи скачки. След първото покриване той се отвежда и се оставя 15-20 мин. да почине, след което покриването се повтаря. Не трябва козелът и козите да престояват в едно помещение продължително време – няколко часа или даже през цялото денонощие.
Самото покриване протича бързо – 2-5 сек. Покриването трябва да става в спокойна и тиха обстановка. За по-сигурно покриването трябва да бъде повторено 6 часа след първото. За успешно покриване се смята, когато козелът между слабите ритмични тласъци извърши силен, след който козата извива гръбнака си. Не претоварвайте мъжките си животни. За да имате успешна скачка и козата да забременее, козелът дневно не трябва да покрива повече от две кози. Интервалът между покриванията не трябва да е по-малко от 5-6 часа. Когато козата се е разгонила, но отбягва мъжкия, то значи все още не е дошло времето за покриване. Има случаи когато козата е явно разгонена, но продължава да отбягва мъжкия. Това се случва, когато козелът е млад и естрогените, които излъчва са твърде слаби за да привлекат женската. Когато имате възможност за избор е най-добре скачките да се правят с възрастни козли (над година и половина).
Не допускайте родствено покриване!
В никакъв случай не трябва да се допуска родствено покриване. Дори да става дума да един далечен общ роднина, независимо по майчина или по бащина линия. В резултат на родствено кръстосване се ражда непълноценно потомство, често и с физически уродства. Даже когато на пръв поглед поколението е физически здраво, по-късно то се оказва нископродуктивно или безплодно, болно поколение. Родственото покриване води до израждане на високопродуктивните кози и добрите козли-разплодници.
Собственият козел е бариера за много болести!
При покриване могат да се предават инфекциозни и вирусни заболявания, такива като бруцелоза, туберкулоза, вирусен артрит – енцефалит, аспергилоза и др. Чрез спермата, образуваща се в половите органи, макар и да има бактерицидни свойства, позволява развитието на болестотворни бактерии. Дори и покриването на чужда коза, която страда от хроничен мастит, може да излезе скъпо на стопанството.
За да се избегнат тези сериозни заболявания и да не се внася инфекцията от други стопанства, целесъобразно е във фермата да има собствен разплодник, дори и да има само 2-3 кози. Грижите за мъжките съвсем не са тежки.
Какви са основните причини за нарушенията на половия цикъл?
Нарушенията на половия цикъл е много разпространена патология, която често става причина за безплодието при козите. Към тези нарушения спадат:
 прекалено удължаване на половия цикъл, когато интервалът между разгонването е повече от 30 дни (вместо нормалното 21 дни);
 или обратното, съкращаване на половия цикъл, когато разгонването настъпва през 1-2 седмици;
 ненормално продължително разгонване, вместо 1-3 дни то продължава седмица, няколко месеца и дори година;
 пълно отсъствие на разгонване.
При всички тези случаи, независимо от покриването, бременност не настъпва.
Към разстройството на половия цикъл се отнася и отсъствието на овулация, когато при видимо нормален цикъл няма потделяне на яйцеклетка и е невъзможно оплождане и създаване на поколение. Това означава, че козите се разгонват, покриват се, но няма бременност. Покриването е безрезултатно.
Нарушенията на половия цикъл може да бъдат причинени от различни заболявания: хипофункция (намалена функция) на яйчниците, кисти на яйчниците, инфантилизъм (недоразвити полови органи), хермафродизъм (двуполовост), нарушения на функциите на щитовидната жлеза и др. В повечето случаи тези заболявания са в следствие на неправилно хранене, лоши условия на живот, прекомерна експлоатация (ранно покриване или покриване повече от два пъти годишни), вродени пороци, прилагане на хормонални препарати за стимулиране на разгонването, хронични възпаления на половите органи.
Предлагаме ви изпитана рецепта за възстановяване на половия цикъл и лечение на безплодие
В руския печат за лечение на половия цикъл се препоръчва ветеринарния хомеопатичен препарат Овариовит. Той не само изключително ефективно действа, но и за разлика от общоприетите хормонални препарати не предизвиква нежелани странични ефекти. Препоръчва се при различни нарушения на половия цикъл.
Този препарат може да се прилага и като лечебно-профилактично средство след лъжлива бременност и аборти. Той за кратко време (за 1-2 денонощия) прекратява патологично дългото разгонване (нимфомания) и след пълен курс на прилагане (1,5 месеца) се излекува заболяването, което предизвиква това състояние.
Лечението на половия цикъл с Овариовит става по следната схема: 1- ва седмица – 2,5 мл от препарата, 1 път дневно мускулно; 2-ра седмица – 2,5 мл. през ден; 3-та седмица – 2,5 мл. през 2 дни; 4,5,6,7-ма седмица – по 2,5 мл. два пъти седмично. За курса на лечение са нужни 5 флакона от препарата (по 10 мл). Преди и след отварянето на флакона той трябва да се съхранява в хладилник. Отвореният флакон не трябва да се използва повече от две седмици.
Внимание! Както и лечението с други хомеопатични препарати, не е желателно Овариовит да се прилага заедно с други лекарствени препарати – антибиотици и имуностимулатори. Когато се налага прилагането на лекарства, например при възпалителен процес, първоначално давайте тях, а след това дайте Овариовит. При лечение на мастит, ендометрит и пр. първоначално се провежда антибактериално терапия като е желателно да се направи посявка за резистентността на бактериите към съответните антибиотици. Едва тогава се прибягва до хомеопатия. В противен случай лечението ще бъде неефективно.
При липса на разгонване при козите Овариовита не предизвиква незабавен ефект. Но лечението на заболяванията, които водят към тези нарушения на половия цикъл има комплексно въздействие на целия организъм.
Ако сте забелязали нарушения в ритъма на половия цикъл, а още повече при неговата липса при младите животни, които още не са покривани, между 6 месечна възраст и една година, трябва да проведете курс на лечение с Овариовит. Само че в случая трябва да се дават по-ниски дози – 1,5 мл. инжекция. Важно е да знаете, че с Овариовит не трябва да се лекуват бременни животни.
Когато се сблъскате с проблеми със здравето на козите си, не отлагайте лечението, за да не се задълбочи болестта. Незабавно се обърнете с ветеринарен лекар. Той не само ще назначи правилно лечение на нарушения полов цикъл, но и ще препоръча комплекс от мерки за лечение на съпътстващите болести, които често стават причина за разстройство на репродуктивните функции. Благодарение на съвременната ветеринарна медицина голяма част от заболяванията могат успешно и доста бързо да бъдат излекувани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X