За животните с любов от Стакевци – родното място на Виден Табаков от НАСА

В китното планинско селце в Белоградчик, което е последното до сръбската граница и в непосредствена близост до североизточните склонове на Западна Стара планина, екип на „Гласът на земеделеца“ гостува в семейното стопанство на Боян Минков. Там ни посреща дъщеря му Елина Тодорова, която е земеделски производител и стопанисва 100 дка, собствени и под наем, земи с ливади, за които получава държавни субсидии. Сеното от окосените пасища на полето използва рационално за изхранване на животните в живописна ферма, построена на място, което някога е било ТКЗС.

Сега тук отново кипи живот, като в стопанството се отглеждат от пернати – кокошки, джинки, патици, пуйки токачки и гъски, до кози, овце, диви сърни, зайци, крави, кучета, котки, магаре и 30 коне. Има и декоративни гълъби, които вече свободно си живеят сред природата и идват единствено за храна. През лятото извън фермата пасат и конете.

Един ден стопанството осъмва с неканен гост – паунът Генко, който въпреки че е единственият екзотичен обитател, си съжителства и до днес отлично с останалите животни, казва шеговито Елина и допълва: „Той не изисква особени грижи, храни се като обикновена кокошка.“ Във фермата най-претенциозни за отглеждане се оказват зайците, защото често боледуват. Малките им пък не веднъж и два пъти са ставали жертви на котките.

29 – годишната жена споделя още, че винаги избира български имена за животните, а средствата, необходими за изхранването им не са малко, но пък по думите й, всяко усилие носи удовлетворение. „Кравите са най-сериозният ни разход. В един момент мислихме да се откажем. За тях се грижи отделен човек“, допълва Ели, чието семейство произвежда домашни млечни продукти – извара, сирене, кашкавал и кисело мляко. „Силно се надявам повече хора да се решат да се занимават със земеделие и животновъдство в България, осъзнавам, че изисква силна воля, труд и постоянство, но си заслужава.“

Село Стакевци се радва на красива девствена природа и е прочуто в България с възможностите си за селски туризъм. До този момент обаче, въпреки обещанията – милиардерът Илън Мъск все още го няма.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X