Пръч с 64 см козина и 166-килограмов коч с награди от Събора на овцевъдите

Декоративен овен, тежащ едва 32 кг, обра овациите на публиката

Пръчът Джони безапелационно спечели конкурса за най-дълъг косъм при порода Калоферска дългокосместа коза. Събитието беше част от програмата на Националния събор на овцевъдите в България, проведен в почивните дни край Арбанаси. Журито измери дължина на косъма от 64 см, което е своеобразен рекорд за автохтонната българска порода.

Джони е от ферма „Колчакови“ от пазарджишкото село Калугерово. Козелът, заедно с потомството му – едномесечното яре Жизел и майка му получиха и награда семейно представяне.

В конкурса за най-дълъг косъм при коза-майка от тази порода най-голяма дължина, 56 см, бе отчетена при животно на Стоилка Йорданова от с. Семчиново, област Пазарджик.

Наградите на победителите връчи зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

Калоферската е най-дългокосместата коза в света, а дължината на косъма ѝ достига до 50-60 см. Породата е създадена посредством продължителна народна селекция. Популацията на този вид у нас е към 600 животни, а през последните годни се отглежда предимно заради кожите, които се използват в кукерските костюми. Тази година те също бяха представени на събора на овцевъдите – официалното му откриване на 6 май започна със зрелищните танци за прогонване на злото, изпълнени от Джумалите на село Калугерово. Самодейната група пази обичая в самобитния му вид, какъвто е бил преди векове. Маскарадните игри се изпълняват от мъже, облечени в костюми от нещавени животински кожи – овчи или от дългокосмести кози.

166-килограмовият Коци пък беше най-тежкият коч в тазгодишното издание на събора. Впечатляващият мъжкар е кръстоска между породите Асаф и Черноглава Плевенска. Той донесе на стопанина си Веселин Димитров от с. Слънчево парична награда от 1000 лева.

За да премерят тегло в най-популярното ни фермерско състезание на кантара бяха качени още 5 коча от породите Черноглава Плевенска, Ил сьо Франс и Шароле.

Изненадваща бе появата на декоративния овен Леонардо, който със своите 32 килограма се оказа 5 пъти по-лек от фаворита Коце. Макар значително по-лек мини кочът на ЕТ „Аваси“- Белоградец бе много наперен и обра овациите на публиката.

С минимагаренца и пони пък се представи на събора малката Марианка Николова от Панагюрище. Миналата година момиченцето било гост на форума на овцевъдите с баща си Събо Николов, а тази пролет малката стопанка пожелала да участва като изложител.

Сбъднаха се очакванията на организаторите от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), че тазгодишното издание на събора ще бъде много по-мащабно и много по-интересно. Само за първите два дни от събитието на поляните край Петропавловския манастир са се стекли над 170 хиляди посетители. Така се е получил един истински и голям празник, наситен с разнообразни прояви за малки и големи, за професионалисти в животновъдството и за хора, дошли като зрители.

Атракция за публиката отново бяха състезанията по ръчна стрижба. Победител в първото състезание тази година бе Бойко Димитров от с. Боренци с впечатляващия резултат от 8 минути. Завидни умения с овчарската ножица показа единствената дама в надпреварата – Валентина Атанасова от с. Асеновец, свалила руното на овца, без нараняване, за 14,38 мин. Победител във второто състезание по стрижба, в което се включиха 7 участници, стана Захире Исмаилов от Търговище с време 9,36 минути. Наградите им връчиха заместник-министрите на земеделието Крум Неделков и Георги Събев.

В състезанието по ръчно доене се включиха пък 12 фермери от различни краища на страната. Победи Хасан Ахмед от с. Вълчин. Хъс и умения в доенето показаха в извънконкурсната част и деца.

Дванайсет производители на млечни продукти участваха в конкурса за най-добро сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче или козе мляко. Наградите на най-добре представилите се майстори връчиха министърът на земеделието Явор Гечев, председателят на НОКА Симеон Караколев, зам.-министъра на земеделието Крум Неделков и инж. Георги Гугучков, областен управител на Велико Търново.

С единадесетото си издание Националният събор на овцевъдите се утвърди като най-големият животновъден форум у нас и единствено по рода си събитие в Европа.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X