Чистата коза дава повече мляко

Малцина стопани се замислят над този факт. А ако спазвате хигиенните мерки, можете значително да повишите доходите от фермата

Д-р Валентин ИВАНОВ, квмн

Козите винаги трябва да се поддържат чисти. Добре е всеки ден, преди сутрешното доене, тялото на козата да се изчисти добре с твърда четка. Така кожата се освобождава от потта, праха и нечистотиите. Резултатът от тази хигиенна мярка е улесняване на дишането на кожата и ускоряване на кръвообръщението. Това се отразява много благоприятно върху млечността.

Козите са изключително чисти животни и обичат чистотата повече от всички други домашни животни. Грижата за основна поддръжка на кожата не изисква много време и труд. Ако подът се поддържа сух, животните много рядко, или почти никога, няма да се изцапат с урина, кал или фекалии. От друга страна, непочистената кожа е много добра среда за развитието на редица паразити, които стопанинът обикновено не вижда. Те обаче силно безпокоят животното и намаляват неговата продуктивност. В такива случаи не е достатъчна само четката, а е добре да се използва метален гребен. За да се предотврати разпространението на паразитите по цялото тяло, може да се наложи нападнатото място дори да се подстриже.

Друга, много важна дейност в стопанството е обрязването и поддържането на копитата. Това важи в особена степен, когато козите (най-вече от високопродуктивните породи) имат ограничено движение – през оборния период или при извеждането на близки пасища. Генетично е заложено козите да се движат много и те определено обичат дългите разходки по време на паша. Когато обаче движението им е ограничено, те са лишени от естественото ходене. При продължителни разходки през пресечен и твърд терен копитата естествено се изтъркват. Роговото вещество на копитата расте постоянно. Ако не се изтърква при ходенето, се образуват дълги, подвити напред или встрани копита като лопатки, които силно затрудняват движението. Животното може дори да окуцее. Такова деформиране не бива да се допуска. Нормално е на всеки 3 месеца копитата да се преглеждат грижливо и ако е необходимо, да се обрязват или изпилват.

Копитото трябва да се обрязва много внимателно до розовия цвят на роговото вещество, но без да се засягат кръвоносните съдове, за да не се нарани живецът. След правилното изрязване копитото се изпилва, за да добие гладка повърхност. Често се налага само леко „козметично“ изпилване на роговото вещество (когато то е израснало малко), за да се възстановят нормалната големина и формата на копитото.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X