Стефан Христов, Мегатрон: За първи път след влизането ни в ЕС, българското земеделие е в критично положение

Бъдещето на земеделието е в посока на пълна автоматизация на производството

Стефан Христов, Генерален директор за земеделска и градинска техника в компания Мегатрон, пред земеделеца.бг

Господин Христов, в тази трудна година да си говорим за пазар на земеделска техника, звучи предизвикателно …

Годината е трудна. В интерес на истината, това е първата наистина трудна година за земеделието откакто сме членове на ЕС. По данни на нашите партньори от John Deere, търговията в централноевропейските държави, сред които сме и ние, а това са всички държави, които са гранични на Украйна и на Русия, спадът в бизнеса е повече от 40%, което е показателно за това какво ни очаква тази година. Тази година буквално ще става въпрос за оцеляване. Най-вече на фермерите, разбира се. Затова и техните протести са оправдани. Но ми прави впечатление, че за разлика от останалите европейски страни, в които фермерите протестират, в България хората като че ли не подкрепят земеделците. Странно е, защото България е силно земеделска държава. Но ситуацията е такава.

Ние сме прогнозирали спад на продажбите в диапазона 20-25%. Това включва продажбата на машини, части и услуги. Ще направим равносметката в края на годината.

Но със сигурност за българското земеделие тази година ще бъде критична. Много от малките и средните фермери вероятно ще се откажат. Което още повече ще обезлюди цели региони в страната. През последните 2 години определено има тенденция много ферми да се продават и земеделците да напускат бранша. Окрупниха се. Има няколко фирми, които станаха изключително големи. Това вероятно не е много добре нито за земеделието, нито за държавата като цяло. Но е факт, че големите станаха още по-големи, а доста малки и средни производители напуснаха бранша.

Краткосрочната прогноза не е радостна. Но какво показват дългосрочните ви прогнози? Там има ли надежда?

Ситуацията на пазара е свързана с войната в Украйна. В момента Украйна и Русия продават на всяка цена своята продукция. А те все още са големи играчи на пазара. В годините преди войната общо двете държави са държали 27% от световния износ на зърнени култури. Въпреки продължаващата вече 2 години война, все още техният дял на световния пазар е 18%. И предвид проблемите, които имат, и двете страни продават под себестойност и на всяка цена. Така, че в момента не може да се говори, че има някакъв нормален пазар и да се прогнозира някакъв ръст в цените на земеделската продукция. Различни големи анализатори смятат, че тази година ще е критична, и земеделците няма да могат да издържат още една година да продават под себестойност, поради което и се очаква стабилизиране на пазара на зърното. Но дали ще се случи, можем само да предполагаме.

Ако има единна европейска политика и се ограничи нелоялната конкуренция, за да може поне вътрешният европейски пазар да се стабилизира на едни по-нормални цени, така че фермерите да могат да оцеляват и съответно да имат някакви финанси да инвестират, ще има надежда. Но всичко това е под един голям въпрос. Дали войната ще приключи и дали ще се постигне някакво споразумение, за да могат да се регулират пазарите, не е ясно на никого. Неизвестността е голяма.

Колко време могат да издържат земеделците без инвестиции?

Това, което наблюдаваме през първите 4 месеца на годината е, че много производители дори спряха да си обслужват машините, което е много притеснително предвид това, че наближават кампании и жътва. Просто са решили кой до където може. Така, че очакваме една напрегната жътвена кампания, с много проблеми и напрежение. Ние обслужваме всяка година по програмата Expert Check по около 800 самоходни машини в страната преди кампания, за да предложим на нашите клиенти сервиз и части навреме, така че машините да са подготвени за кампания. Но тази година много от хората се отказват дори от това, и се надяват да се справят без инвестиции. Годината ще е малко по-различна.

Каква е стратегията на Мегатрон в тази ситуация?

Нашата стратегия, както винаги, е да имаме максимално количество части на склад. Поддържаме склад на стойност около 20 млн. лв, постоянно, за да можем винаги да откликнем на нуждите на нашите клиенти. Както и специалната логистика, която вече няколко години поддържаме и при която, ако съответната част я няма налична в нашите складове в България, тя се поръчва от централния склад на John Deere в Германия и в рамките на 36 часа е при клиента. Мисля, че в това отношение сме уникални на българския пазар.

Имаме и много машини на склад, които клиентите заявиха преди година и половина във връзка с възможността им да кандидатстват и да бъдат одобрени по програмите, които все още не са се случили. Персоналът ни е квалифициран. Мегатрон има най-големият сервизен екип в страната, наброяващ около 100 души. Въпросът е клиентите да се обръщат навреме, ние ще ги подкрепим. Предлагаме отложено плащане и застраховка на плащанията в голяма застрахователна компания. Правим всичко възможно да разсрочим техните ежедневни плащания, колкото е възможно, така че да могат да се подготвят за жътва и да имаме един успешен сезон. И дай Боже да се оправят цените и земеделците да могат да поемат глътка въздух.

Ние, в Мегатрон, продължаваме да работим и да сме лидери в продажбите, както показват последните данни за регистрираните машини. Колкото и малък да е пазарът, ние успяваме да запазим водещите си пазарни дялове на него. Особено в сегмента на мощност над 150 к.с. Там нямаме конкуренция. Машините ни са здрави, интелигентни, свързани.

Когато един фермер инвестира в John Deere, той знае, че машините му ще комуникират помежду си, ще подават всички данни в оперативен център, и той ще може да взима бързи и навременни решения. Това е на което искаме да научим българските фермери. Да бъдат бизнес ориентирани и да боравят с достатъчно информация, каквато им дават нашите машини, за да могат да вземат правилни и бързи решения. Това е решаващо за тяхната успешна работа.

Има ли увеличена междуфирмена задлъжнялост в сектора?

Да, трудно издържат земеделците вече. Дори доста стабилни иначе компании. Специално ние влизаме в положението на такива клиенти за момента и се надяваме скоро да се намерят решения.

В такива години е може би време да се замислим за дългосрочни тенденции… Казват, че пътят е в намаляването на себестойността и разходите…

Така е. В тази връзка John Deere излиза тази година с може би над 40 нови модела машини, при които основното направление е прецизното земеделие (Precision Farming). Изключително много инвестиции се правят в тази посока. Новият трактор 9RX с мощност 900 к.с., който ще бъде представен на пазара през лятото, е autonomous ready (подготвен за автономна работа). Ще се предлагат китове, които клиентът ще може да закупи и тракторът да работи автономно на полето. Всички модели за 2025 години ще идват от завода вече подготвени за автономна работа.

Големи инвестиции са направени и в комбайните. Комбайнът вече не е една машина, която жъне на полето. Той е цяла лаборатория, която в реално време ще мери протеин, качество на зърното, сам ще се настройва работните параметри в зависимост от количеството на зърното на полето, ще разполага със специални камери, които ще могат да съгласуват моментната картина на полето със сателитните снимки. Машината записва в реално време какви са условията на всяка една точка на полето. И когато след няколко години дадена култура се върне на същото поле, комбайнът стартира с оптималните настройки от предходните години. Събира изключително много данни, които ще се въвеждат в реално време в платформата MyJohnDeere.

Целият производствен процес от подготовката на почвата през сеитба, растителна защита и торене и жътва, се определя от John Deere като Production System (производствена система). Компанията автоматизира и оптимизира целият този производствен цикъл. И във всеки един от процесите „се гонят“ минимални разходи.

Вече от няколко години е налична системата за селективно пръскане See and Spray на John Deere. Първото ниво беше Green on Brown – избирателно пръскане на плевели на обработена почва. От 2025 г. системата вече ще бъде Green on Green – селектиране на всякакви плевели в поникнали култури и избирателно пръскане.

Планът на John Deere е през 2030 г. да има изцяло автономни ферми. Всичките процеси да бъдат без оператори. Тогава ще има няколко такива ферми в САЩ. Те ще демонстрират как се прави земеделие изцяло без оператори по максимално щадящ за природата начин, но оптимизиран и минимизиран като разход за фермерите. John Deere усилено работи в тази посока. В Мегатрон, като един от големите дилъри на концерна в Европа, също сме ориентирани в тази посока – с отдела ни за Прецизно земеделие, с всички услуги, които предлагаме – почвени проби, сканиране с дрон, изработване на карти с предписания за променливо торене и избирателно пръскане.

Предоставяме помощ и съвети на фермерите за това как да използват оптимално възможностите на нашите машини, които са подготвени за минимални технологии на земеделие. Както и да минимализират разходите си за торене и пръскане с интелигентни торачки и пръскачки.

Все повече се превръщаме в партньор-консултант за нашите клиенти за оптимизиране на разходите им и щадящо използване на консумативите и околната среда. От компания, която доставя машини, Мегатрон се превръща в консултант по земеделие и партньор на нашите клиенти. Продължаваме да бъдем все по-близо до тях. Да предлагаме все повече услуги. Вече сме назначили и специалисти-агрономи, които се занимават с обучение и консултация на нашите клиенти за това как да използват максимално възможностите на нашите машини и да се възползват от всички услуги, които предлагаме.

Вече имаме добри примери в лицето на няколко компании, които от 3-4 години работят по този начин и чувствително са подобрили резултати и са оптимизирали разходите си. Наричат се напреднали ферми.

Нашите клиенти са разделени на 4 групи, в зависимост от използването в тях на съвременните технологии за прецизно земеделие. Имаме специална демо програма, в която сме обхванали над 300 компании, разделени на 4 групи. С тях работим индивидуално в рамките на 2 години, за да вдигнем нивото им на компетенции от гледна точка на използване на интелигентни решения – всички решения, които предлага John Deere, оперативен център и всички опции, които са свързани с прецизно земеделие и минимизиране на разходите. Така че една голяма част от нашите клиенти след 2 години да бъдат добре обучени и да използват всички възможности, които предлага компанията. Нашето внимание е съсредоточено основно в тази посока и в максимално добро и качествено обслужване на клиентите ни.

Тоест, вече не може да си просто доставчик на един трактор, които да предадеш на клиента …

Не, по-скоро трябва да си му партньор в оптимизацията и в развитието на стопанството му, за да може да има устойчиво земеделие. Това е важно и във връзка с промените в земеделската политика на европейско ниво и Зелената сделка.

Какви са очакванията на John Deere за Зелената сделка?

Зелената политика върви в посока от задължителна към пожелателна и стимулираща. Това е добре. Нашите напреднали в прецизното земеделие фермери, ако решат да участват във въглеродни програми или в екосхеми за повишаване на приходите и намаляване на разходите, са готови за това. Очаква се такива земеделци да бъдат стимулирани финансово, а не всички да са задължени да спазват тези изисквания. Това е по-добрият вариант. Предвид факта, че за този вид земеделие вероятно ще има повече субсидии, повече земеделци ще се стремят да преминат към този вид практики. Машините на John Deere им дават възможност да го направят без проблеми.

Знаете, че вече Мегатрон отговаря и за територията на Словения. Там от доста години работят по този начин и има много добри резултати. В страната има доста на брой специализирани субсидии за намаляване на торенето, избирателно пръскане и т.н. Резултатите им са добри и фермерите са доволни. Словенските фермери с 200 дка си позволяват инвестиции, които нашите и с 5000 дка не могат да си позволят. Това означава, че държавата там устойчиво се грижи за този отрасъл и го стимулира. Словенските стопанства са предимно смесени ферми, предимно животновъдни. Нямат големи стопанства с чисто зърнопроизводство. Има няколко стопанства по 4000 дка, които се смятат за големи производители. Пазарът на земеделска техника е малко по-различен от този в България, но е доста наситен като количество на машините, които се продават. Но когато няма политика в земеделието, всеки се оправя кой както може.

Ситуацията на полето поне показва ли нещо оптимистично?

Хубавото е, че заваля. Но за някои райони беше малко късно. Пшеницата изкласи много рано. Фермери от пазарджишко съобщават, че част от братенето е било провалено. Вероятно количествата в някои от районите няма да са достатъчни. За пролетниците ситуацията е благоприятна. Остава да видим дали ще има търговия и цена.

Ще подрани жътвата тази година, готов ли е Мегатрон?

Да, така е. Да видим дали по време на БАТА АГРО, в средата на май някой няма да почне жътва. Но дори и това да се случи, ние сме готови. Разполагаме с огромен склад налични резервни части, както казах. Сервизните техници са на разположение. Имаме и достатъчна бройка налични комбайни. Готови сме да помагаме.

Като казахме БАТА АГРО, какво да очакват фермерите от вас там?

Ще имаме изключително добри условия за финансиране, но ще ги промотираме по време на изложението. Ще бъдат много атрактивни с идеята да не затрудняваме земеделците още повече в тези трудни времена.

Нашите финансови условия, благодарение на John Deere Finance и  Уникредит, винаги са по-добри от пазарните, но сега ще имаме още по-добри. Земеделците да заповядат на щанда ни на изложението, за да ги научат.

Другият от акцентите, естествено, ще е интелигентното земеделие. Всичко като машини и услуги, което помага на клиентите на Мегатрон да намалят разходите си и да оптимизират производството си.

 

Интервю на Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X