Управление на пасищата: Ефективно планиране и изпълнение

Управлението на пасищата е от ключово значение за пашата, тъй като производителността на добитъка през сезона зависи от ефективността на пасищата. А ефективността на пасищата зависи от много фактори: качество и количество фураж, паша, природни условия и др. Съвременните системи за управление на пасищата спомагат за оптимизиране на сложния процес. Какво означава тази практика, какви характеристики може да предложи и как да я направим възможно най-ефективна.

Какво е управление на пасищата?

Управлението на пасищата е практика за печелившо животновъдство, осигуряване на животните с фуражни треви и бобови растения и поддържане на почвата здрава. То определя стратегии за подобряване на здравето на растенията и производството на фураж, поддържане на здрава екосистема и намаляване на производствените разходи. Успехът зависи от това да знаем как всички елементи са взаимосвързани. Например, пашата на добитъка в пасищата влияе върху растежа на тревата, което от своя страна влияе върху броя на плевелите. Водната циркулация от селскостопанското производство влияе върху околната среда и здравето на животните. По този начин подобряването на пасищата зависи от ефективния контрол на всеки един аспект.

Защо е важно управлението на пасищата?

Значението на управлението на пасищата е, че подобрява здравето и устойчивостта на екосистемата. В същото време лошо организираната система причинява нашествия на плевели, забавя възстановяването на тревостоя и намалява качеството на храненето. Обновяването на пасищата може временно да реши тези проблеми, но за дългосрочното развитие на стопанството е много по-ефективно да се оптимизират практиките за управление на пасищата.

Добре управляваните пасища са ключът към поддържането на дългосрочната производителност на добитъка.

Как да се възползваме от управлението на пасищата

Една стабилна стратегия гарантира по-добра рентабилност на стопанствата, екосистема и здраве на животните. Ето само няколко предимства на добре организираната поддръжка на пасищата:

  • по-малко плевели;
  • подобрен дренаж на почвата;
  • подобрено качество на водата;
  • добро разпределение на хранителните вещества (оборски тор);
  • намаляване на използването на допълнително хранене (силаж и сено).

Като цяло, грижата за пасищата и поддръжката са много полезни икономически. Тази практика намалява разходите за труд, укрепва здравето на почвата, намалява риска от ерозия и дава икономичен източник на храна. Освен това пашата осигурява физическите упражнения, необходими за здравето на животните.

В същото време управлението на пасищата трябва да бъде постоянен процес. Това е единственият начин, по който фермерите могат да поддържат оптималното състояние на района. Например, винаги съществува риск от твърде висок добив на фуражна растителност. Следователно, пасищата натрупват твърде много вода, което намалява количеството фибри и влошава качеството на храненето на добитъка. Поддържането на пасищата предполага редовен мониторинг и своевременно ликвидиране на вредните растения, както и прогнозиране на промените във времето, за да се избегнат негативни последици. Проблемите на управлението на пасищата съдържат сложността на организирането на процеса: изисква внимателно планиране, обикновено една година предварително. Предимствата на такава система обаче наистина са значими.

коне на пасище

План за управление на пасищата

Планът за паша е първото нещо, от което се нуждаете, за да установите система на грижите за пасищата. Той идентифицира солидността и слабостите в системата, така че корекциите могат да бъдат направени навреме. Освен това, с добър план, земеделските стопани могат по-добре да използват ограничените ресурси, предимно фуражна трева. Резултатите от изпълнения план им позволяват да мислят за стратегията за следващата година.

Планът за управление на пасищата изисква софтуер за картографиране. Фермерите чертаят границите на пасището, където добитъкът ще пасе. Такава карта позволява по-добър мониторинг на условията на пасищата и приспособяване на дейностите към променящите се условия. При картографирането е необходимо да се раздели площта на земя, която е собственост и тази, която е под аренда, и за която не са подходящи всички методи за управление на пасищата. Също така е от съществено значение да се определят декарите в употреба. Тези стъпки ще ви позволят да откриете наличието на допълнителни площи за паша, например чрез превръщане на обработваемата земя в пасище.

Управление на пасищата по сезон

Контролът на пасищата трябва да варира в зависимост от сезоните, като се гарантира оптимално качество на фуража. Всеки сезон предлага уникални възможности за подобряване на пасищата.

Управление на зимни пасища

Зимата е най-доброто време за създаване на план за управление на пашата на добитъка. С помощта на карта на фермата собствениците могат да изчислят цената на дейностите за предстоящия сезон и да проектират пасища.

Пашата по това време на годината е опасна, тъй като животните могат да унищожат многогодишните растения и да повредят почвената покривка, което ще забави пролетното възстановяване на района. Най-добрият вариант е да се определи отделна зимна паша. Също така, третирането с оборски тор трябва да се избягва, тъй като просто няма растения, които да абсорбират хранителни вещества през този период. Всичко това отново доказва, че мерките за подобряване на пасищата на добитъка трябва да се провеждат през цялата година, включително и през зимата.

пасище, разделено с огради

Пролетно управление на пасищата

На пръв поглед възстановяващите се от пролетните дъждове пасища изглеждат подходящи за паша, но не са. Земята все още се нуждае от време, така че продължете да храните добитъка със сено, ако е възможно, и провеждайте следните превантивни мерки за управление на пасищата.

Проверете плодородието на почвата

Пролетният и есенният анализ на плодородието на почвата ви позволява да определите най-добрите решения за торене. Сравняването на резултатите от мониторинга на двата периода е невероятно ефективно.

Контрол на хранителните вещества в почвата

Най-важната стъпка за управление на пасищата в стопанството е контролът на pH. Той осигурява стабилен растеж на фуражни треви и детелина, люцерна и други бобови растения. Можете също така да приложите вар: това обикновено се прави през есента, но периодът на тази практика може да варира в зависимост от метеорологичните условия.

Контрол на плевелите и управление на фуража

Пролетта е време за появата на много плевели. Така че е от съществено значение да ги идентифицираме и убием навреме. Имайте предвид, че някои плевели се пръскат по-ефективно. В този случай изберете хербициди за контрол на пасищните плевели със специални грижи. Такива химикали могат да включват ограничения за паша и презасяване.

Управление на пашата

Производителността на пасищата е силно зависима от качеството на пашата на животните. Оптималната височина позволява на растенията да се конкурират с плевелите и да останат здрави през лятото. Също така, с управлението на пролетната паша, земеделските стопани могат да разпределят тор равномерно по цялата площ, контролирайки пашата.

Колко висока трябва да бъде тревата в началото на пашата?

Най-доброто време за започване на паша е, когато тревите достигнат 20 см. Когато височината им е намалена до 10 см, добитъкът трябва да бъде преместен на друго място.

Управление на летните пасища

Лятото е отлично време за анализ на условията за паша. Азотни торове могат да се добавят, ако е необходимо, за да се насърчи растежа на растенията. Ключът е да се контролира количеството на такъв тор според валежите. Ако не сте добавили вар и други вещества през пролетта, можете да направите това и през лятото. По това време на годината е почти невъзможно да се борим с плевелите: единственият начин е да ги косите. Можете обаче да ги анализирате, за да предприемете действия през следващия сезон, включително да помислите за управление на пасищата с хербициди.

Управление на есенните пасища

Натискът на плевелите се намалява в началото на есента, така че управлението на есенните пасища е подходящо за презасяване на треви през студения сезон. През септември те могат да бъдат третирани с азот за по-добър растеж. Най-важното е да се уверите, че химикалите са отмити от дъжда, преди да пуснете животните да се хранят.

Практики за управление на пасищата

Има различни стратегии за паша, всяка с ползи и недостатъци. Например, това може да бъде непрекъснатото използване на определена област за продължителен период от време. В този случай съществува риск от недостатъчна паша или прекомерна паша. От своя страна, ротационната система за управление на пасищата, използваща ротация (преди всичко интензивна) на малки парцели, позволява на растенията да се възстановят, удължавайки сезона на паша. Нека разгледаме по-отблизо всеки пример.

различни практики за управление на пасищата

Непрекъсната паша

Тази система включва използването на едно пасище за цял сезон. Основното предимство на тази система е лекотата на управление и минимизиране на режийните разходи. В същото време тази система не осигурява оптимално използване на пашата и разпределението на оборския тор. Също така, качеството на фуража намалява, защото фермерите нямат контрол върху това кои растения консумират животните.

Ротационна паша

Ротационната стратегия за управление на пасищата използва няколко полета за паша на добитъка. Основното предимство е възможността за увеличаване на производството на фуражна растителност и удължаване на пасищния сезон. Фермерите могат също така да разпределят тор по цялата площ, като преместват животните. В същото време управлението на ротационната паша изисква допълнителни разходи, например ограждане.

Интензивна ротационна паша

С тази система фермерите разбиват полето на множество парцели. В допълнение към предимствата на предишния модел, драстично намалява необходимостта от механично събиране на фураж. Освен това тази система осигурява най-високото производство сред всички видове управление на пасищата, тъй като животните консумират много повече храна на декар. Тази система обаче изисква подробен мониторинг и повече разходи в началото. Все пак този модел предлага най-много ползи в дългосрочен план.

Мониторинг на вегетационните индекси за паша

Използвайки данни от NDVI, NDRE и други индекси, земеделските производители могат да определят оптималното ниво на растителност за ротационна паша.

промени в растителната покривка въз основа на индекса NDVI на EOSDA Crop Monitoring
Пасищната растителност се променя в продължение на две седмици на паша на добитъка.

 

Карта на индекса MSAVI на EOSDA Crop Monitoring
Идентифициране на участъци с нисък тревостой и гола почва с индекс MSAVI.

Мониторинг на времето за управление на пасищата

Най-критичният фактор за ефективното управление на тревните пасища е времето. Сателитното наблюдение на времето помага за намаляване на рисковете за цялата операция.

Устойчиво управление на пасищата

При управлението на пасищата е от жизненоважно значение да се поддържа здравето на екосистемата. Компетентно изградената система увеличава производителността и разнообразието на растенията и подобрява качеството на водата и въздуха. Тези мерки влияят положително върху здравето на почвата: рискът от ерозия се намалява и в почвата се натрупват повече хранителни вещества. Правилното управление на пасищата за едър рогат добитък насърчава равномерното разпределение на животинския тор, като дава допълнителен поток от хранителни вещества, които могат да се използват няколко пъти през сезона.

По този начин управлението на пасищата увеличава производителността на растенията, насърчава здравето на животните и подобрява рентабилността на стопанствата.„

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X