Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар

Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, която се проведе във Велико Търново.

Идния месец предстой онлайн среща между новият служебен  министър на земеделието Георги Тахов с украинския му колега Микола Солски.

Двете браншови асоциации се срещат за първи път, а намеренията са за двустранно сътрудничество за увеличаване на вноса на украинско сурово, сухо и кондензирано мляко, които са по-евтини.

На българския пазар и сега се прави украински внос на суровини от предприятия, които са проверени от Европейската ветеринарна комисия, посочи пред БНР Арсен Дидур от Украинската асоциация на млекопреработвателите.

“През 2023 година ние сме доставили от Украйна в България 2500 тона сухо мляко. Украйна е в състояние да достави 5000 тона сухо мляко в България. Можем да доставим над 2000 тона кондензирано мляко. Ако България има нужда и е готова, можем да доставим и други видове продукция”, посочи той.

Българските млекопреработватели изкупуват суровото мляко на нашите фермери, но то не стига, коментира Пламен Ангелов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на млекопреработвателите.

“Поне 30 % има недостиг на качествено сурово мляко, на суровина, която не се произвежда вече от българските животновъди”, уточни Ангелов.

През месец май предстои онлайн среща между българския и украинския аграрни министри като се очаква една от темите да бъде увеличението на украинския внос на суровини за българската млекопреработвателна индустрия.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X