Имунната система на растенията – инвестиция в здраве и плодородие

Растенията също имат имунна система, която отговаря за тяхната устойчивост по време на жизнения им цикъл. Независимо какво отглеждаме, ние можем да повлияем на имунната система на растенията, за да имат естествени защитни механизми към болести и неприятели.

Погрешно е разбирането, че изцяло контролираната среда е по-сигурна и това усещане идва от факта, че растенията са статични. В същината си обаче, те са в невероятно и непрестанно взаимодействие с околната среда, което ги прави част от огромен жизнен кръговрат. Ако човека, животното или насекомото могат да се движат и да са част от отделна и често различна жизнена система свързана с местообитанието, то този процес при растенията е глобален в единицата. Това изисква от тях в същината си да бъдат неимоверно по-устойчиви, силни и с изключителни вътрешни механизми за оцеляване и регенерация.

В този ход на мисли, независимо какво отглеждаме, можем да подкрепим естествените защитни механизми растенията чрез имунни стимулатори – елиситори и в тази статия ще разгледаме основните стратегии за това. За щастие, всичко посочено в статията е достъпно за българския земеделец.

Определение на растителни елиситори.

Растителните елиситори в растенията обикновено са екзогенни фактори, свързани с вредители или болести по растенията. Микроскопски погледнато, възбуждащата молекула може да се прикрепи към рецепторния протеин на растителната клетъчна мембрана. Тези специални рецептори са способни да разпознават молекулярната структура на елиситора и да задействат предаването на защитни сигнали в растителната клетка чрез провеждане на имунен отговор. Този отговор увеличава синтеза на серия от метаболити в растенията, които могат да помогнат за намаляване на увреждането им и поддържане на устойчивост срещу вредители, болести или стрес от околната среда.

За разлика от пестицидите и торовете, начинът на действие на елиситорите е като полезно предупреждение за имунната система на растенията, предизвиквайки действие за защита от вредители и патогени на болести. Това е по-скоро вътрешен имунен отговор, отколкото екзогенна добавка.

Ето и няколко вида стимулатори:

Хитозан. Той се използва широко в защитата на растенията, чрез третиране на семена, прилагане в почвата и листно пръскане за насърчаване на растежа на растенията, подобряване на имунитета и подобряване на почвата.

Хитинът е структурен хомополизахарид, който се полимеризира чрез връзка на N-ацетилглюкозамин и неговото разпространение в природата е по-ниско от това на целулозата. Намира се в черупките на ракообразни, насекоми и в клетъчните стени на гъби, както и някои видове зелени водорасли. Той служи за различни цели в селското стопанство, включително като фунгицид, биостимулант, агент за третиране на семената, за регулатор и подобрител на почвата.

Хитозан олигозахарид. Това е „растителен индуктор“ регистриран в Министерството на земеделието и е известен също като „захарна верижна растителна ваксина“. Мисията му е да активира имунитета на растенията срещу болести и стрес. Той е подходящ за всички култури, особено домати, пипер, тютюн, канабис и др. Подобряването на почвата с хитин и хитозан облекчава симптомите на нематодни заболявания.

Поради високия риск за околната среда от традиционните химически пестициди и законовите ограничения върху регулаторите на растежа на растенията, силно се препоръчват биологични препарати за борба с болестите по тях. Хитозан олигозахарид е високоефективно решение с характеристиките на нетоксичен, биоразградим продукт.

Днес олигозахаридът хитозан, се използва широко в няколко варианта и направления:

  • Предварително третиране на семена – по този начин се осигурява устойчивост към болести и укрепване на растенията.

След третиране на семената, Хитозан олигозахаридът не само може да подобри силата и скоростта на покълването им, но също така може да стимулира имунната система и системата за растеж на семената, за да подобри устойчивостта към болести  и скоростта на самия растеж.

  • Внасяне в почвата – внесен в почвата той предотвратява навлизането на вредните патогени и нематоди в растенията, подобрява състоянието на почвата, стимулира растежа на корените.

Контролира вредните нематоди.  Прилагането на олигозахарид хитозан в почвата е достатъчно за контрол на нематоди. Той може да стимулира размножаването на хитинолитични микроби, за да разрушат кутикулата на яйцата на нематодите. Също така увеличава растежа на полезните за растенията ризобактерии. След прилагане на Хитозан олигозахарид, полезните микроби могат бързо да просперират и тяхната активност да се стимулира. Той е от голяма помощ за изграждане на здравословна почвена микросреда.

  • Листно пръскане – приложен листно, той стимулира имунитета на културите към стрес и болести.

При стрес хитозановият олигозахарид, може да индуцира общата регулация на растенията на ендогенните хормони. Използването на хитозанов олигозахарид засилва фотосинтезата на растенията и увеличава тяхната фотосинтетична скорост и ефективност. Например, третирането с разтвор от Хитозан олигозахарид, подобрява съдържанието на хлорофил и разтворим протеин.

В резултат на това растенията като цяло показват здрави възли на стъблото, уголемени листа, ярък цвят, буен растеж и здравина. След използване на хитозан, степента на закрепване на плодовете при зеленчуци и овощни дървета, като цяло се подобрява, а теглото на отделните плодове се увеличава.

  • Подобрява водозадържащия капацитет на растението.
  • Повишава устойчивостта към студ / суша.
  • Подпомага възстановяването на повредените растения от климатични влияния.

Влиянието срещу болести се изразява в защитната функция като може да удебели клетъчните стени на растението и незабавно да предизвика защитни реакции срещу различни видове вируси, гъбички и бактерии.

Особено при вирусни заболявания, хитозановият олигозахарид може да предотврати появата на вирусни заболявания и да попречи на вируса да се разпространи към новообразувани части от растенията, при избухване на вирусна епидемия.

Харпин протеин. Той действа като промотор на здравето на растенията, активира имунната им система, което задейства гените за растеж и защитата.

Той стимулира растението да расте под общите ефекти на стреса, а един от тези стресове може да бъде гъбичната атака. Самият Харпин не засяга директно патогените, нито навлиза в растението, по-скоро се свързва с рецепторите на листата на растението и по този начин предизвиква физиологичните му процеси. Или иначе казано той:

  • Увеличава имунитета на растенията.

Стимулира силната способност на растенията за възстановяване от болестите, причинени от много видове неблагоприятни условия. Възстановяване на културите след бедствия, бързо насърчаване на регенерирането на културите. Възстановява капацитета за растеж и развитие. Значително спомага за намаляване на загубите, причинени от бедствия.

  • Стимулира растежа на растенията.

Увеличава усвояването и транспортирането на хранителни вещества и спомага за постигането на високо качество и висок добив. Води до значително увеличаване на добива на култури и качеството с между 10-55%.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X