Западен царевичен коренов червей

За първи път у нас западният царевичен коренов червей е установен в райони по границата със Сърбия. Постепенно разпространението му достигна в Северна България до Силистра и Шумен, а в Южна България до Сливен и Хасково.

Неприятелят зимува като яйце в почвата. След излюпване развитието на ларвата протича в и върху корените. Младите ларви се хранят с коренови власинки, а възрастните навлизат в корените и ги унищожават. В резултат на повредата нападнатите растения могат да полегнат.

Възрастните се хранят с листата и повредите, които причиняват приличат на тези, причинени от житната пиявица. Бръмбарите са типични поленояди и след поява на метлицата се изхранват с полена. В периода на изсвиляване на царевицата те се хранят със свилата и тя изглежда като отрязана с ножица. Възрастните са най-активни сутрин и привечер. Неприятеля може прогресивно да се разпространява на далечни разстояния чрез летеж на възрастното.

Диабротиката все още не е разпространен на територията на цялата страна и това налага предприемането на задължителни мерки за ограничаване и унищожаване на огнищата, които включват:

  • Мониторинг за определяне появата, разпространението и популационната плътност;
  • Сеитбообращение;
  • Обработка на почвата (оран след прибиране на царевицата през есента);
  • Ранни хибриди (ранно засяване и ранно прибиране);
  • Третиране с инсектициди (срещу ларви и срещу възрастни);

При установяване на подобни повреди по царевицата е необходимо да се уведомят, съответните Областни дирекции по безопасност на храните.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X