Расовите коне на село Расово

В монтанското село на площ от 8,5 дка се простира фермата на Кръстьо Кръстев, за който отглеждането на състезателни чифтокопитни бозайници се оказва сбъдната детска мечта. Конната база работи от 2014 година. Преди демократичните промени в България, обаче той също е имал база с класни коне, закупени от тогавашните конезаводи, но идва момент, в който 66-годишният мъж се разделя с животните, а конюшнята разпродава на търг. Управлявал е и животновъдна ферма с овце и крави, а с прекратяването на дейността си заминава за чужбина, където е бил треньор по конен спорт и е работил предимно с деца.

Днес в базата му има общо 12 коне и едно конче – фрезийска порода, внос от Белгия, местна порода Дунавски кон, а за кушии разчита на Източнобългарски кон, Терска порода и кръстоска – хановърска порода с български спортен кон. Някои от животните са негови, а за други просто се грижи, като собствениците им плащат издръжка за това и често идват да ги пояздят.

Най-скъпото  животно струва 15 000 лв, за издръжка са необходими основно между 300-500 лв. „Конете се хранят по два пъти на ден, тези, които се натоварват повече и по три пъти, сподели Кръстьо и добави, че месечната издръжка на конете с активна спортна дейност, с включените в тях хранителни добавки, ветеринарни грижи и др. достига  до 1000 лв. Коневъдецът дава под аренда 150 дка земя, от където си набавя груб и концентриран фураж.

Конната база, която Кръстьо закупува от стара постройка без покрив, днес разполага с осем боксове, автоматични поилки и хранилки, като непрекъснато се старае да я модернизира. Следващата година той възнамерява да приспособи допълнителен тренировъчен терен за животните с поливна система. „Постепенно, това са разходи, труд и много енергия, ще го направим, но не може да стане с магическа пръчка“, казва още Кръстьо, който не е оптимист за бъдещето на коневъдството в България. Въпреки перипетиите обаче не се отказва от страстта си към конете и обещава да се занимава професионално с тях и занапред.

В стопанството му могат да се видят още прасета, овце и кокошки, които отглежда за нуждите на домакинството си.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X