Седем стъпки за безопасна работа с доилната техника

Част от операциите могат да се извършат от самите стопани във фермата, което спестява много проблеми

Предлаганите на пазара роботи и апаратура за получаване на мляко и за неговото охлаждане имат здрава конструкция и са предвидени за интензивна и продължителна работа. Независимо от това, те също се нуждаят от редовни грижи и техническо обслужване.
Значителна част от операциите по поддръжката може да се извърши във фермата и е по силите на самите стопани.

Какво можем да направим сами? Вслушайте се в нашите съвети, които на практика представляват 7 стъпки за безопасна работа с техниката.
1. Правете редовен визуален контрол на машините
При внимателен оглед може да забележите повреди, които са убегнали на доячите по време на тяхната работа. Огледайте внимателно гумените уплътнители на доилните чашки. Ако гумата е станала шуплеста или се е разтегнала много, трябва непременно да се смени. При този оглед ще се види и чистотата на доилните чашки и гумените уплътнители, което ще ви ориентира и за работата на доячите и автоматичното очистващо устройство.
2. Проверявайте херметичността на млекопроводите
Проверката обхваща също вакуумните шлангове, пулсатора и въздухопровода. Почистете основно колектора.
3. Контролирайте нивото на вакуума
Сравняването на реалните показатели с тези, посочени в ръководството за експлоатация, трябва да се прави преди всяко доене. Ако установите проблем дори само при една от вакуумните чашки или при доилната инсталация, потърсете специалист от техническото обслужване. Ако имате два апарата и те показват различни показатели, също потърсете техническо лице. Допустимото различие в показателите е 0,23 kPa.
4. Контролирайте нивото на маслото
и степента на натегнатост на клиновидния ремък на пневматичната помпа, както и клапаните за извеждане на водните пари на пневматичния резервоар.
5. Контролирайте работата на автоматичната устройство за промиване
Полезно е през определено време да се проверява количеството на почистващите средства, които се използват. Така ще разберете дали приборът използва достатъчно количество от почистващите препарати или самоволно е преминал към „режим на икономии“.
6. Демонтирайте и почистете вакуумната клапа
Производители препоръчват това да става през 4 седмици. Филтърът също трябва редовно да бъде проверяван и почистван, а при нужда и сменян. След сглобяване непременно трябва да се настрои точно нивото на вакуума.
7. Търсете помощта на специалисти, ползвайте сервиза
Ако използвате апарат с автоматично сваляне на доилните чашки, обърнете внимание на начина на работата му. Ако се усъмните, че апаратът не се изключва в точния момент, а го прави по-рано или по-късно, обърнете се за съвет към специалист. За точността на работа на устройството се използва измерване на млечния поток или сравнение с работата на ново устройство.
Независимо че стриктно спазвате всичко изредено по-горе и съвестно изпълнявате всички предписания, през определен период от време, който е посочен в упътването за работа (не повече от 1500 часа) или максимум след една година експлоатация, доилната инсталация трябва да бъде проверена в професионален сервиз. Това ще осигури безопасна работа и контрол на параметрите.
И още нещо: не забравяйте от време на време да проверявате техническото състояние на аварийния електрогенератор.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X