Животните във фермата – алтернатива на агротехниката и химическите торове

Животновъдството има важна роля в създаването и развитието на функционалната ферма. Учените все по-често обръщат внимание на синергетичните тънкости на взаимоотношенията между животните и хората и все повече откриват положителните качества на селскостопанските животни.
Как кокошките помагат на фермера
Кокошката е ненадминат дезинсекатор, който пази фермерската градина. Кокошките без никакво напомнян носят трудовите си задължения, хранейки се с личинки, червей, голи охлюви и различни други вредни насекоми. Освен това, те ежедневно доставят птича тор за компостната яма.
В стопанството с кокошки винаги има по-малко мухи. Може просто да изхвърлите остатъците от кухнята и кокошките ще ги превърнат в юйца. Пасбищното отглеждане на кокошките до стадото с едър рогат добитък е добър начин да се намали популацията на насекомите, вредни за животните. Неслучайно на запад фермерите сключват контракти за съвместна паша на кокошки, кози или крави. Едрите животни не закачат птиците, а те намират обилна храна в близост до своите покровители.
 Малко животни са толкова енергични колкото кокошките при почистването и дезинфекцирането на участъка. Те работят по цял ден, никога не се оплакват и си лягат едва след залез слънце.
Разбира се, другите птици също са полези. Например, пуйките и гъските са способни да пазят двора не по-зле от кучетата. А патиците, които за разлика от кокошките на закачат зеленчуците и не разравят мулча, успешно се справят с колорадските бръмбари.
Прасетата – вашият минитрактор
Исторически прасета във фермата се отглеждат за бързото преработване на градинските отпадъци и отпадъците от млекопроизводството, като на изхода се получава месо, бекон и сланина.
В дните, когато за механизацията имаше евтино гориво, и много животновъди отглеждаха сами храната за едрия рогат добитък, разпространен начин за угояването на свинето е било обезмасленото мляко.
Преди потребителите да почнат да се интересуват от диети без мазнини, сметаната е била един от основополагащите хранителни продукти. Кравите дават продукт, който в миналото веднага се разделял на обезмаслено мляко и сметана. Обезмасленото мляко не се смятало за достатъчно хранителен за хората продукт и отивало за изхранване на свинете. Сега, разбира се, времената са други, но способността на свинете да превръщат остатъците на земеделското производсво в бекон, шунка, салам и сланина, са останали предишните.
В Европа има поговорка, че всяко прасе на копитото си има плуг. Ако трябва да прекопаете участък, то може да го разделите на равни квадрати и поставяйки преносима кошара за свинето да постигнете желания резултат. Свинете копаят достатъчно дълбоко, при това нямат нужда от зареждане с гориво, и се справят и с най-упоритите корени на плевелите.
 Овци и козе и забравяте за плевенето
Тези животни унищожават всички биологично седобни плевели около постройките и на прилежащите поля. С помощта на електропастир може да се направи всякаква конфигурация на обработваемия участък.
Козите и овцете ще изядат всичко, до което достигат, оставяйки след тях ценен органичен тор, който е притегателен за дъждовните червеи.
В райони със сух климат някои земеделци плащат за аренда на овце и кози, вместо да използват косачки, които могат да причинят пожари.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X