Как да стимулираме животните да консумират минерални добавки

„Когато обсъждате с производители на говеждо месо тяхната програма за хранене на едрия рогат добитък и по-специално за минералните добавки, можете да чуете най-противоречивите коментари. Като се почне от „Добитъкът ми не спира да яде този минерал – похапва го като бонбони“ и се стигне до „Моите крави не го и помирисват дори!“… Това са наблюденията на Джон Маккинън, почетен професор в Университета в Саскачеван (провинция в Канада) и консултант по храненето на говедата. „Да, върху приема на минерали от говедата влияят редица фактори. Някои са свързани със самото вещество, други зависят от животното, а трети се влияят от околната среда. Успешната програма за управление на минералното хранене отчита комплексно всички тези фактори.

Първо да разгледаме самия минерал. Различни компании имат патентовани минерални съставки, които включват различни съотношения на вкусовите и полезните добавки. Факт е, че някои минерали се приемат с по-голяма охота от животните в зависимост от техния състав и в резултат се консумират с различна скорост.

Трябва да се знае, че съдържанието на фосфор в минерала влияе върху привлекателността на добавката. Този елемент не е предпочитан от говедата поради неприятния си вкус и колкото е по-високо съдържанието му в продукта, толкова по-ниска е очакваната консумация.

По този начин, при условия на свободен избор на хранене, минералът със съотношение калций към фосфор 3: 1 е вероятно да се консумира с по-голяма охота отколкото смес съответно 1: 1 или 1: 2.

Съдържанието на соли в минералите също оказва влияе върху консумацията. Каменната сол, по-точно натриевият хлорид, е един от малкото минерали, за който животните жадуват и активно го търсят. Оттук правим просто заключение – при свободен избор минералите без соли няма да бъдат толкова добре приети от животните, както богатите на соли.

Според някои е достатъчно дажбата от фураж да се подсоли и нещата се оправят. Но тук си има подводни камъни.

Смесването на соли с минерали,не съдържащи соли, в съотношение 2: 1 или 1: 1 действително ще направи храненето по-привлекателно.

Важно е да не се прекалява със солта, в противен случай животните по принцип ще откажат да приемат добавките.

Прекомерният прием на соли може да възникне в резултат от неправилна комбинация на изходните продукти, съдържащи соли, на минерали с добавени соли и особеностите на питейната вода (например говедата могат да пият вода с високо съдържание на сулфати). Ако у животните имат един от споменатите източници на соли, те ще започнат да потребяват минерали само в краен случай.

Въпреки че има много фактори, които оказват влияние върху нуждите на говедата от минерали, включително възраст, период на бременност и лактация, може би един от най-важните е последователната дозираща програма. За съжаление, повечето производители на говеждо месо все още вярват, че подхранването с минерални добавки е необходимо само в определен стадий от живота на животните (т.е. преди отелване или по време на размножаване) или е необходимо само при условия на недостиг, или съвсем не е необходимо.

Всъщност говедата трябва да имат достъп до минерални ресурси през цялата година, а съставът им трябва да се коригира в зависимост от етапа на производство (лятна паша, презимуване, отелване и разплод). Само с целогодишна програма за хранене с минерали ще е възможно задоволяването на променящите се нужди на животните през цялата година.

Ако обаче добитъкът не е виждал минерали за дълъг период от време, напълно естествено е животните да консумират добавки рекомерн за определен период от време, докато се наситят.

В такива случаи е необходимо да се даде възможност в продължение на две до три седмици животните сами да избират начина си на хранене и редовно да се проверя дали консумацията се нормализира.

Ако не е възможно, можете да създадете ограничение. Просто осигурете запас на две- до триседмично снабдяване според очаквания дневен прием и броя на животните, които храните. Заделете нужното количество минерали и разпределете.

Разполагането на минерални хранилки трябва да варира в зависимост от местата за хранене (паша и източниците на вода) и да бъде достъпно за всички животни. Постига се чрез осигуряване на една хранилка за двадесет до тридесет крави.

Уверете се, че продуктът е свеж и не е на бучки или втвърден. За да се избегнат подобни проблеми, сега някои компании продават минерали, устойчиви на атмосферни влияния, които запазват целостта си при различните метеорологични условия.

И накрая, не забравяйте редовно да проверявате дали коритото не е празно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X