Природните катаклизми тази година жестоко удариха производителите на сливи и череши в Североизточна България

Според Цветан Цеков от Браншова камара Плодове и зеленчуци“ вторият удар по фермерите идва от пазарните политики, вследствие на които ни заливат молдовски и македонски плодове и зеленчуци

Тази година имаше много сериозни природни катаклизми в района на Североизточна България и овощарите много сериозно пострадаха и понесоха материални щети, за което сме уведомили Министерство на земеделието.

Това каза днес Цветан Цеков от Браншова камара „Плодове и зеленчуци“. Според него в Централна България, в района на Сливен и част от района на  Димитровград и Хасково овощарите също са претърпяли сериозни щети по трайните насаждения – най-вече сливи, череши, ранни кайсии, праскови. Това ще доведе до нулева година, особено за района на Сливен.

Според Цеков толкова големи проблеми не се очакват при по-късно цъфтящите трайни насаждения като ябълки и круши, а черешите в Кюстендил са защитени на 90-95 процента. Но като цяло браншът вече почти всяка година среща сериозни метеорологични предизвикателства, свързани с градушки, вихрушки, слани и др.

Вторият удар по нас идва от пазарните политики, заяви Цеков. Той изрази притеснението на бранша от решението на Европейската комисия за удължаване на сроковете за внос от трети държави като Украйна и Молдова.

С Молдова работим на едни и същи пазари и когато те правят дъмпинг, ние не можем да реализираме продукцията си и изпадаме в изключително неравностойни условия, което именно е вторият удар, предизвикан от пазарните политики.

Западните партньори купуват по-евтините сливи от Молдова, както и молдовските ябълки и нашите остават. Скоро научихме, че Македония се кани да прави изключително силен износ и ще бъдем заляти с македонски  ябълки, круши и череши, което също ще е сериозен дъмпинг за нас.Затова ще се борим чрез законови процедури да защитаваме родните продукти и родните интереси. Това ще правим чрез новата Българска аграрна камара. Така Цеков обясни подробно какви са намеренията на бранша в близко бъдеще, за да не фалират производителите.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X