Българските зърнопроизводители отказаха парите на ЕС

На Управителен съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, проведен вчера в Стара Загора е взето решение държавата да използва парите от кризисния резерв, които се отпускат на България компенсиране на загубите на зърнопроизводителите от прекомерния внос на зърно от Украйна, за създаването на по-добра бизнес среда в страната, като се подобри контролът на зърното и всички селскостопански продукти, влизащи в страната.

НАЗ предлага предоставените от ЕК средства по Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/739 в размер на 16,75 млн. евро да се разходват целенасочено за инвестиции, свързани с подобряването на транзитните транспортни коридори на селскостопанска продукция, както и към подобряване на контрола на вноса на селскостопанска продукция в страната, в това число и за изграждане на акредитирани лаборатории по граничните пунктове за проверка на остатъчни пестициди, забранени вещества и цялостен контрол на качеството на селскостопанските стоки, които влизат в страната.

От асоциацията са убедени, че това искане е най-далновидно и разумно и ще има дългосрочен ефект върху селското ни стопанство. Зърнопроизводителите искат средствата да се използват за създаване на логистика, която да гарантира, че Коридорите на солидарността ще работят безпроблемно и стоките само ще преминават през страната ни, което е от полза за всички сектори на земеделието – мед, месо, плодове и зеленчуци.

След среща с Министерството на земеделието обаче е станало ясно, че този вариант не е възможен, тъй като Регламентът изисква помощта да се изплати само на реални производители. От НАЗ са заявили, че в този случай оставят решението как да бъдат разпределени средствата на МЗм.

Пред „Гласът на земеделеца“ ‘зърнопроизводители заявиха, че ако средствата бъдат преведени по сметките им, то те ще бъдат дарени в обществена полза, защото при загуби от 240 лв/дка за слънчоглед тези 2 лева на декар, няма да им помогнат, а само ще настроят обществеността срещу тях. Те дори предлагат България да ги върне в Кризисния фонд на ЕС и средствата да бъдат пренасочени към фермерите на Франция, която е била против подпомагането на българските земеделци да е твърде високо, тъй като настоява за помощ за собствените си земеделски производители, реколтата на които пропадна поради забрана на препарати за растителна защита.

От МЗм коментираха, че в този случай вероятно помощта ще бъде изплатена на всички регистрирани зърнопроизводители, очертали слънчоглед.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X