Бактерийно увяхване, бактерийни петна при доматите

Бактерийното увяхване е системно заболяване по доматите, пипера и патладжана. То се пренася със семената, растителни остатъци, чрез наранявания, от насекоми и поливната вода. Заразените растения имат хлоротичен вид, изсъхват и загиват. Проводящата система става кафява, с ексудат, но за разлика от  бактериалното изсъхване не се разрушава.

По листата се забелязват дребни некротични петна с хлоротичен ореол. По стъблото и листните дръжки се наблюдават елиптични петна, които могат да доведат до пречупването им.

По плодовете при бактерийни петна, петната стават по-големи и придобиват кафяв цвят, хлътват и се напукват, а при бактерийно струпясване петната са дребни, сухи, във вид на струпеи.

Мерките за борба при бактериални болести са еднакви. През вегетационния период се препоръчват пръскания с медни средства – Меден сулфат (син камък) – 0,4%, Фунгуран 0,3%, Шампион 0,3%, Купроксат 0,3%, Косайд 0,3%. При пипера и доматите е необходимо 3-4 годишно сеитбообращение.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини