Има ли начин за окончателна победа на най-големия враг на картофите

Отделни популации колорадски бръмбар са развили резистентност към приблизително 56 инсектицида, но не всичко е загубено.
Колорадският бръмбар притежава изключителната способност да развива бърза резистентност към обикновените инсектициди, благодарение на множество природни механизми, включително засилен метаболизъм, повишена екскреция (елиминиране на токсините) и по-слабо въздействие на инсектицидите, споделят ентомолозите Марк Миленски и Мануел Кампос от компанията BioSafe Systems.
Миленски и Кампос твърдят, че много традиционни инсектициди са показали бързо падане на ефективността, при различни популации колорадски бръмбар. В различни географски региони популациите са развили и продължават да развиват известна устойчивост към приблизително 56 инсектицида.
Например, тази група включва карбамати, органофосфати, синтетични пиретроиди/пиретрини и неоникотиноиди. Съществуват доказателства, че колорадските бръмбари развиват поведенческа резистентност, което означава, че ларвите и/или възрастните мигрират извън третираните зони, където са получили устойчивост към инсектициди.
В момента, въпреки че няма ефективен инсектицид или реална програма за 100% потискане на каолорадския бръмбар, учените се стремят да намерят нови стратегии, за да се отърват от неприятеля по картофите.
Някои от тези нови инструменти показват обещаващи резултати, когато са включени в интегрирани програми за борба с вредителите.
Продуктите, които са получили добра оценка в борбата с колорадския бръмбар се наричат ​​микроинсектициди, съдържащи гъби от род Beauveria bassiana, и ботанически регулатори на растежа на насекоми, направени от екстракти от растения, такива като азадирахтин.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X