Дефицит на калий при царевицата

Първите симптоми на проявление на калиев дефицит на посевите с царевица са пожълтяване и некроза по краищата на листата, започващи от долу. Симптомите започват да се появяват 4-6 седмици след поникванеАко дефицитът не се отстрани, симптомите започват да се проявяват по цялото растениевъпреки че калият е мобилен елемент в растенията и се придвижва от старите към младите листа. В случаи, когато дефицитът на калий е силен, старите листа стават напълно жълти с некроза по краищатаа младите връхни листа остават зелени. При дефицит на калий, на полетакъдето се отглежда царевица, може да се наблюдава полягане на посевите от недостатъчната здравина на стъблата.

Дефицитът на калий в посевите с царевица ограничава развитието на кореновата система на растениятаПоследствията от дефицита се усложняват при суха или преовлажнена почва. Дефицитът може да се развие по-силно и на песъчливи и органични почви.

Подхранването с калиеви торове се прилага в случаите, когато калият в почвата се намира в недостъпна за растенията форма или в недостатъчно количество, когато голяма част от хранителното вещество е била изнесена от предшестващата култура, при практикуване на системата No-till, особено в сухи години.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X