На Байер Агро Арена 2023 в региона на Северна Централна България земеделците видяха пълното портфолио растителна защита от Байер в пшеница и царевица

На 11 май 2023 г. край с.Горна Митрополия се състоя първата за 2023 г. традиционна Агро Арена на Байер КропСайанс България. Тя беше посветена на растителната защита и събра водещи фермери от цяла Северна, Централна и Западна България.

Жечо Мурзов, Търговски директор на Байер КропСайанс България приветства присъстващите земеделци и изрази надежда, че въпреки трудната година те ще направят правилните избори за своите полета.

„Годината е предизвикателна и работим в изключително динамична среда. Всеки земеделски производител трябва да прави трудни избори и е много  важно тези трудни избори да бъдат правилни. Защото през тази година установихме, че някои земеделци направиха трудни и неправилни избори. Първият беше свързан с това, че бяха закупили торове на високи цени. Вторият е това, че не се продаде зърното на висока цена. И третият е, че се заложи на продукти, които имат неустановен ефект- нови продукти за растителна защита, които изглеждат атрактивно, но в крайна сметка не отговарят на обещанията, които се дават за тях. Моето пожелание към земеделците е да правят правилните избори оттук нататък и да залагат на това, което се е доказало, особено в години като тази, които са доста непредвидими и трудни. Пожелавам им успех“, откри събитието Жечо Мурзов.

Милен Мильов, Регионален мениджър Северна, Централна и Западна България в Байер КропСайанс, допълни:

„Факт е, че на пазара излязоха продукти, опаковани с панделка. Но от тази кутия излезе нещо, което много земеделци не очакваха. Бих казал, че това беше кутията на Пандора. Не знаехме какво има в нея“.

На Байер Агро Арена темата беше растителна защита.

Показваме на полето схеми за растителна защита в основните за региона земеделски култури – пшеница и царевица. По отношение на продуктите за царевица земеделците видяха едно изключително добро действие на почвените хербициди на Байер, разказа Милен Мильов, Регионален мениджър Северна, Централна и Западна България в Байер КропСайанс.

Милен Мильов, Регионален мениджър Северна, Централна и Западна България в Байер КропСайанс

Мерлин Флекс, приложен като запечатка след сеитба, върши чудесна работа за почистване на царевицата. Полетата около нашата Агро Арена също са третирани с Мерлин Флекс и в момента към фаза 3-4 лист, посевите са чисти. Интересно е приложението на Аденго. 40 мл Аденго на декар във фаза 2-3 лист на царевицата притежава чудесните характеристики да спре първата вълна плевели, която тръгва заедно с културата и да направи една прекрасна запечатка на площта, така че при последващи дъждове посевът да остане чист. Именно върху това акцентираме – изключително доброто действие за поредна година на Аденго в доза 40 мл на декар ранновегетационно приложение.

Какво предстои в царевица оттук насетне?

Там, където в момента поникват царевиците, приложението на Аденго е изключително актуално за един чист старт и в повечето случаи посевите остават без корекция. Там, където вече е преминала фазата за ранно-вегетационно приложение на почвени хербициди, съответно предстои Капрено – между 3-и и 6-и лист на царевицата.

Капрено е изключително широкоспектърен хербицид от Байер, който контролира както житни, така и широколистни плевели. Има много добро почвено действие по отношение на едногодишните житни плевели.

Други вегетационни предложения от Байер в царевица са Екип – изключителен балурицид за контрол както на едногодишни житни плевели, така и на коренищен балур, притежава и широк спектър в широколистни плевели. Екип е продукт, който може изключително успешно да контролира и по-трудни широколистни като бутрак, самосевка от технологичен ефект. Синергизмът между почвения продукт и вегетационното третиране с Екип е изключително добър.

Нов продукт от Байер в царевица е Монсун Актив. Това е продукт, който предстои да влезе в посевите с тази култура. Монсун Актив до 8-и лист на царевицата осигурява ефективен комбиниран контрол на житни и широколистни плевели с добра селективност за културата. Дозите са от 130 до 150 мл/дка. Има много добро изчистващо действие на посевите от пълната гама от житни плевели и изключително широк набор от широколистни. Дозата на Монсун Актив за коренищни плевели като балур и паламида е 150 мл/дка.

И разбира се, универсалният боец – Лаудис. Това е продукт, който всяка година обира късните заплевелявания в царевица, грешките, които са допуснати от стопаните в контрола на плевелите до 7-ми, 8-ми и дори до 10-и лист на царевицата. Лаудис е с нов, разширен етикет. Дозата е пластична от 160 до 225 мл/дка. Съответната доза трябва да се избира спрямо заплевеляването. В тези ситуации препоръките от екипа на Байер са изключително важни, за да се получи най-висока ефикасност на третирането.

Байер се утвърди като пазарен лидер в сегмента на хербициди в царевица и това определено ще бъде така и през 2023 г., зЗащото продуктите са се доказали със своето действие, добре познати са и знаем, че чрез тях се постига високо ниво на растителна защита в тази важна земеделска култура.

Какво видяха земеделците в другата основна култура – пшеницата?

Разбира се, богата гама от нови продукти. По отношение на хербицидния сегмент на полето в Горна Митрополия, успяхме да демонстрираме изключително доброто действие на хербициди като Хусар Клас и Атлантис Актив, обясни Милен Мильов, Регионален мениджър Северна, Централна и Западна България в Байер КропСайанс .

Това са широкоспектърни хербициди в пшеница, които контролират пълния спектър на широколистните плевели плюс това имат изключително добър контрол на плевели като див овес, райграс, ветрушка.

И разбира се Атлантис Актив, доста по-големият и широкоспектърен продукт, който надгражда действието на Хусар Клас по отношение на видовете овсига и власатка.

Байер направи изключително добра демонстрация на действието на тези хербициди в различните контроли. Коментарът на земеделците беше, че по отношение на успешната борба с плевелите пшеницата се нуждае от нови хербицидни предложения, които да поемат предизвикателствата с развитието на житните плевели по културата.

Представени бяха три фунгицидни схеми с изцяло ново портфолио от Байер. Продуктите, които са използвани, са Инпут в доза 90 мл/дка с третиране в средата на март. Инпут осигурява защита на основата на растенията от базично гниене, фузарийно стъблено гниене, изчистване на листните болести от зимата и началото на пролетта, а именно от брашнеста мана, видовете ръжди и септория и в последствие се надгражда с премиални фунгициди като Аскра Експро и Каюнис.

„Това, което е интересно да се сподели за тази локация е, че на 12 април върху посевите с пшеница, които са оставени за контрола започна да излиза жълта ръжда, която в рамките на един месец унищожи 90 % от листната маса на контролния участък. Какво се случи на третираните с фунгициди участъци? Инпут в доза 90 мл/дка, приложен в средата на март задържа категорично разпространението на развитието на жълтата ръжда до началото на май. Прилагайки втори фунгицид Аскра Експро в доза 140 мл/дка и Каюнис в доза 100 мл/дка, видяхме, че има отделни участъци от листа, на които има лечебен ефект от фунгицидите и тези премиални продукти имат много добър ефект върху задържането на ръждата“, обясни Милен Мильов.

Какво можем да очакваме оттук насетне в пшеница?

Ако до момента условията за жълта ръжда бяха чудесни – хладна пролет с редовни превалявания, оттук насетне идват топлите дни с температури от 25-30 градуса. Те са изключително подходящи за развитие на кафява ръжда по посевите и разбира се фузариум по посевите с пшеница.

Предложенията на Байер в този сегмент са Зантара в доза 125 мл/дка, Аскра Експро в доза 100-120 мл/дка, Солигор 80 мл/дка и Инпут в доза 100 мл/дка. Те ще покрият по изключително добър начин опазването на листната маса до жътва от ръжди и разбира се опазването на класа от фузариум.

С представените фунгицидни схеми в пшеница на Байер Агро Арена Байер се доказва като един от лидерите на българския пазар по отношение на растителната защита в тази култура с богато портфолио от продукти както във фунгицидния, така и в хербицидния сегмент. Това са продукти, чието използване при всички положения защитава добива и води до допълнителни ползи за земеделските стопани, изразени в пряка печалба от вложената инвестиция.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X