Върхово гниене по плодовете на доматите

Първата десетдневка на юли е времето, когато в повечето любителски зеленчукови градина започват да зреят първите домати на открито. И тогава най-често стопаните виждат, че част от плодовете от първата цветна китка са с кафяво петно на върха. Тези плодове узряват първи, но повредата ги прави негодни за консумация.

Болест ли е това или не?

Върховото гниене по плодовете на доматите се отнася към заболяванията от комплексен, неинфекциозен характер.

В последно време изследователите на болести са стигнали до единното мнение, че върховото гниене по плодовете на доматите има непаразитно начало с последващ инфекционен стадий.

Върховото гниене като правило се проявява на зелените плодове на доматите по време на тяхното формиране и растеж, както в оранжериите, така и на открито. Болестта ускорява узряването на плодовете на доматите.

Силно се поразяват първите, най-ранни плодове

В началните етапи на развитие на болестта на върха на плода (в срещуположната на цветната дръжка страна) се появява воднисто петно, което бързо потъмнява. По-късно поразената тъкан обхваща все по-голяма площ и се деформира, в резултат на което върхът на плода става плосък и дори вдлъбнат.

При понижена влажност болните плодове имат твърда консистенция. В условия на повишена влажност на въздуха поразената тъкан потъмнява и се размеква. По-късно тези плодове загниват и опадват. На загниващите участъци на плодовете могат да се развият сапрофитни гъби, образуващи налеп с различен оттенък: черен кадифен – при гъби от род Alternaria; от бял до розов – при гъби от род Fusarium; светло-сив, зелено – сив – при гъбите от род Penicillium.

Заболяването може да бъде причинено от:

–  внасяне на повишени дози азотни торове до началото на плодообразуване;

–  дефицит на калций и фосфор в хранителния разтвор или почвата;

–  киселинност на почвата или хранителния разтвор (рН˂6);

–  излишък или недостиг на влага за растенията.

Силно подложени на поражение са домати отглеждани на леки песъчливи почви с ниска влагоемност, а също и на засолени почви.

Върхово гниене може да се появи на растения, отличаващи се с висока енергия на растеж, силна облистеност и едри плодове.

Съчетанието на високи температури и ниска влажност на въздуха в условия на защитни съоръжения също води до значително разпространение на болестта.

Мерки за борба

1. Редовно и равномерно поливане.

2. Създаване на оптимални условия за хранене на растенията: в случай на дефицит на калций внесянето му във вид на поливка или листно подхранване.

3. Внасяне на фосфорни торове намалява поражението на плодовете.

4. Киселинността на почвата или хранителния разтвор трябва да се доведат до оптималната стойност (рН 6,2).

5. Условията за растеж на доматите не трябва да създават прекомерно развитие на зелена маса. По време на формирането на растенията следва да се цели баланс между количеството листа и плодове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X