Симптоми на дефицит на хранителни вещества при царевицата

Дефицит на азот
Дефицитът на азотно хранене при царевицата визуално се изразява в жълто-зелени растения с тънки стъбла. Тъй като азотът е мобилен елемент в растенията, симптомите се проявяват първо по старите, долни листа. И този процес прогресира с увеличаване на дефицита. Симптомите се появяват по листата като v-образно пожълтяване, което започва от краищата на листата и се движи по продължение на главния нерв към основата на листа. Дефицитът се проявява най-много в условия на хладно лято и преувлажнени почви.
Признаци на недостиг на азот се наблюдават след обилни дъждове, които падат в началото и средата на вегетацията на царевицата. Този недостиг се проявява и при суша, особено през втората половина на вегетацията. На песъчливи почви азотът слабо се фиксира от поглъщателния комплекс на почвата и сложните азотни съединения се промиват под кореновата зона. Неспазване на технологията при торене и подхранване също е причина за поява на азотен дефицит.
Дефицит на фосфор
Дефицитът на фосфор при царевицата се проявява при младите растения. Царевичните растения в начолото на вегетацията стават с тъмно-зелен цвят с червено-виолетов отенък по периферията на старите листа. На младите листа тази окраска не се проявява. На полета с дефицит на фосфор растенията растат много по-бавно, отколкото на полета, където има пълноценно фосфорно хранене. Визуалните симптоми почти винаги изчезват, когато растенията израстат на височина над 90 см. Изключения има при някой хибриди царевица, при които в началните етапи на растеж листата имат виолетов отенък, дори при нормално фосфорно хранене. Дори при отглеждане на хибриди, при които дефицита на фосфор не се проявява визуално, недостига на хранителния елемент рязко ограничава добива.
Дефицит на фосфор се наблюдава преди всичко на хладни, преувлажнени или обратно – на сухи почви. Фосфорно подхранване се прилага, когато в почвата няма достъпен за растенията елемент. Това често се случва в силно уплътнени почви
Дефицит на калий
Първите симптоми на проявление на калиев дефицит на посевите с царевица са пожълтяване и некроза по краищата на листата, започващи от долу. Симптомите започват да се появяват 4-6 седмици след поникване. Ако дефицитът не се отстрани, симптомите започват да се проявяват по цялото растение, въпреки че калият е мобилен елемент в растенията и се придвижва от старите към младите листа. В случаи, когато дефицитът на калий е силен, старите листа стават напълно жълти с некроза по краищата, а младите връхни листа остават зелени. При дефицит на калий, на полета, където се отглежда царевица, може да се наблюдава полягане на посевите от недостатъчната здравина на стъблата.
Дефицитът на калий в посевите с царевица ограничава развитието на кореновата система на растенията. Последствията от дефицита се усложняват при суха или преовлажнена почва. Дефицитът може да се развие по-силно и на песъчливи и органични почви.
Подхранването с калиеви торове се прилага в случаите, когато калият в почвата се намира в недостъпна за растенията форма или в недостатъчно количество, когато голяма част от хранителното вещество е била изнесена от предшестващата култура, при практикуване на системата No-till, особено в сухи години.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X