Европейската комисия бави ключови законодателни пакети по Зелената сделка

Урсула фон дер Лайен забавя темпото въпреки, че мандатът й изтича през 2024 г.

Европейската комисия забавя работата по 4 ключови законодателни пакети свързани със Зелената сделка. В новата работна програма на изпълнителния орган на ЕС са отложени ключови инициативи, предаде POLITICO. Забавянето ще увеличи натиска върху екипа еврокомисари, сформиран от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, и поставя под въпрос възможността, обявеният вече дневен ред да бъде изпълнен преди изтичането на мандата и изборите за Европарламент, които са насрочени за 6-9 юни 2024 г.

Според новия план ЕК няма да публикува законодателните предложения свързани с храните и с опазването на биоразнообразието до 5 юли 2023 г., което е удължаване с около месец в сравнение с първоначалните намерения. Този пакет включва няколко неща: нов регламент за здравето на почвите; регламент относно растенията, произведени чрез нови геномни техники; промени на правилата за хранителните отпадъци и текстила в Рамковата директива на ЕС за отпадъците; промени в законодателството относно семената и друг растителен и горски репродуктивен материал.

 

Забавянето идва, тъй като на зелените политики се противопоставят различни партии в Европейския парламент, като например от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която се представя като защитник на фермерите преди вота през 2024 година. Също така наскоро Консервативната партия прие резолюция, отхвърляща две други ключови предложения на Зелената сделка: новите правила за пестицидите и за възстановяването на природата. ЕНП е политическият дом на Урсула фон дер Лайен и нейната кампания поставя нея и нейния знаков екологичен проект на огневата линия.

Групите за защита на околната среда междувременно настояват Комисията да устои на натиска от политическата десница и да представи „амбициозни“ предложения за законодателния пакет. Повечето от зелените движения обаче критикуват решението на Брюксел да предложи регламент относно растенията, произведени чрез нови геномни техники. Те смятат, че новите правила ще дават повече свобода на генното инженерство.

Последната среща на министрите на земеделието в Брюксел преди лятната ваканция е насрочена за 24 и 25 юли. Това оставя много кратък срок за разглеждане на предложенията, преди институциите на ЕС да излязат в лятна ваканция.

Защо Зелената сделка е толкова амбициозна?

Европейският съюз обяви плановете си за „Зелената сделка“ в отговор на огромната стъпка, която САЩ направи към устойчиво развитие чрез програмата за екологични субсидии на администрацията на Байдън. Законът за намаляване на инфлацията– водещото законодателство на правителството на САЩ в областта на климата- насочва 369 млрд. щ.д. към проекти за чиста енергия. Само данъчните облекчения за американските компании възлизат на 270 млрд. щ.д., посочва изданието theguardian.com.

В Зелената сделка също е заложено предоставянето на данъчни облекчения и намаляване на бюрокрацията за бизнеса. Чрез политиката се предоставят 250 млрд. евро от фондовете на ЕС за екологизиране на промишлеността, включително предлагане на данъчни облекчения за фирми, инвестиращи в технологии с нулева печалба.

Новите зелени субсидии на САЩ са достъпни само за продукти, „произведени в Америка“. Мащабът на финансирането е такъв, че някои европейски компании вече правят планове за прехвърляне на производството отвъд Атлантика. Европа от своя страна се страхува от деиндустриализация и обвинява САЩ в протекционизъм и нелоялна конкуренция.

Наистина в САЩ се оформя голяма трансформация. Страната приема на сериозно не само климатичната криза, а и индустриалното планиране или това, което анализаторите наричат дизайнерска икономика. Тази трансформация предпоставя, Европа също да развие своя зелена индустриална стратегия и да помогне за предотвратяване на климатичния хаос в световен мащаб, посочва Лоренцо Марсили, активист и основател на European Alternatives и Fondazione Studio Rizoma, както и автор в изданието theguardian.com.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X