България е внесла близо 70 000 тона зърно по Черноморската инициатива

Над 30 милиона тона зърно са изнесени от Украйна по черноморската сделка за страни, страдащи от продоволствена несигурност

Към 11 май 2023 г. в България са внесени общо 68 836 тона зърно и маслодайни култури по Черноморската инициатива – споразумението за износ, което действа между Украйна и Русия. Действието на договора беше удължено поне до 18 юли 2023 г. или с 60 дни след края на предходното споразумение, чийто срок изтичаше в четвъртък, 18 май.

 Потокът от кораби през коридора беше спрян от руска страна няколко дни преди крайния срок на споразумението. Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западни санкции, наложени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., Москва беше категорична, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са се равнявали на бариера пред доставките. Ето защо Русия заплаши да се оттегли от сделката, ако тези пречки не бъдат премахнати до четвъртък, когато изтичаше срокът на действие на сделката. Вследствие на това Украйна големи количества зърнени и маслодайни култури бяха пренасочени за износ към Източна и Западна Европа.

Съединените щати отхвърлиха твърденията на Русия свързани със затруднения при износа на стоки. Миналата седмица посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза: „Русия изнася зърно и торове на същите нива, ако не и по-високи, отколкото преди нейната пълномащабна военна инвазия в Украйна.“

Това не е първият път, когато Русия действа така упорито, припомнят информационните агенции. По подобен начин през март 2023 г. тя едностранно реши да поднови сделката за 60 дни вместо за 120 дни, както беше посочено в споразумението.

Успешни преговори

Преговорите за подновяване действието на Черноморската инициатива бяха подновени с посредничеството на ООН и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. След срещите Ердоган заяви в телевизионна реч: „Имам добри новини: с усилията на нашата страна, подкрепата на нашите руски приятели и приноса на нашите украински приятели, Черноморската инициатива за зърно беше удължена с още два месеца.“

Още преди началото на преговорния процес наблюдатели спекулираха, че руският президент Владимир Путин ще каже „да“ на удължаването на сделката, за да увеличи максимално шансовете на турския лидер да надделее над своя съперник Кемал Кълъчдароглу на балотажа на 28 май. Ердоган водеше след първия тур на гласуването на президентските избори миналата неделя.

В сряда говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че срокът на действие на сделката е удължен, за да се помогне на нуждаещите се страни, но добави, че общата оценка на Русия за споразумението „не се е променила“.

Украинският вицепремиер Александър Кубраков коментира с туит: „Приветстваме продължаването на инициативата, но подчертаваме, че тя трябва да работи ефективно. Надяваме се, че нашите партньори ще направят всичко по силите си, за да може сделката за зърно да работи с пълна сила за световната продоволствена сигурност и Русия в крайна сметка да спре да използва храната като оръжие за изнудване.“

Удължаването на действието на инициативата е добра новина за света, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на пресконференция след преговорите и допълни: „Но представителите на Русия, Украйна, Турция и ООН ще продължат да ги обсъждат – надявам се, че ще постигнем цялостно споразумение за подобряване, разширяване и разширяване на инициативата – както предложих в скорошно писмо до президентите на трите страни.“

„Важността на Черноморската инициатива и на паралелния меморандум за разбирателство между ООН и Руската федерация е ясна. Тези споразумения имат значение за глобалната продоволствена сигурност. Украинските и руските продукти хранят света“, каза още той, имайки предвид второ споразумение от юли 2022 г., при което ООН обеща да улесни руския износ на храни и торове за срок от 3 години. Според Москва този износ бил възпрепятстван от западните санкции срещу руските бизнесмени и държавната земеделска банка.

 Износът по каналите на Черноморската инициатива

Над 30 млн. метрични тона зърно са изнесени от Украйна по черноморската сделка. 17 млн. т са изнесени за развиващите се държави и 13 млн. т са доставени на държавите, които ООН определя като развити. По-голямата част от този износ се състои от царевица- 50,43%, пшеница 27,62%, слънчоглед 5,48%, слънчогледово олио 5,14%, ечемик 3,95%, рапица 3,25%, соя 2,47% и други.

Най-големите клиенти за украинските зърнени и маслодайни култури, изнесени по коридорите на Черноморската инициатива, са Китай с 6,9 млн. т, Испания с 5,4 млн. т, Турция с около 3 т.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X