Всяка пета експортна партида пшеница в света е с руски произход

Износът на зърно през новия сезон може да достигне 50-55 млн. тона

Президентът Владимир Путин изрази надежда, че реколтата през 2023 г. ще бъде „прилична“. Той каза това на среща за напредъка на пролетната полева работа (стенограмата е публикувана на уебсайта на Кремъл). Путин подчерта, че много би искал реколтата да не е по-лоша от миналата година. Според Росстат, през 2022 г. брутната реколта възлиза на рекордните 157,7 милиона тона.

Ръководителят на Министерството на земеделието Дмитрий Патрушев заяви по време на срещата, че общата засята площ тази година ще надхвърли 85 милиона хектара. „Спазването му ще ни позволи да получим реколта, която ще задоволи както вътрешните нужди, така и експортния потенциал“, увери шефът на земеделското министерство. Министърът потвърди и прогнозата на агенцията за зърнената реколта на ниво 123 милиона тона, включително 78 милиона тона пшеница, което според него ще осигури баланс на пазара и ще продължи да развива експортния потенциал.

Според земеделското ведомство 93% от зимните култури са поникнали в нормално състояние, което съответства на средните дългосрочни стойности. В някои региони, поради метеорологичните условия, беше необходимо да се засадят отново падналите райони. Планира се прибирането на зимните култури да започне през юни. Повече от половината от планираната площ е засята с пролетни култури – 33,2 милиона хектара от 57 милиона хектара – динамиката на сеитбата е по-висока от миналата година, каза Патрушев и добави, че пролетната сеитба трябва да приключи през юли.

Путин отбеляза, че в момента тече пролетна работа на полето в почти всички руски селскостопански райони, те протичат нормално. Ключовата задача е да се отговори на нуждите на земеделските производители от семена, препарати за растителна защита, както и минерални торове, подчерта президентът, същото важи и за оборудването и горивата и смазочните материали.

Патрушев каза още, че от началото на земеделския сезон на световните пазари са доставени над 50 милиона тона зърно. „До края на юни обемът ще надхвърли 55 милиона тона, от които пшеницата е около 45 милиона тона и може да се каже, че днес всяка пета експортна партида пшеница в света е с руски произход“, каза той. С планирания обем на производството, като се вземат предвид преносите през новия сезон, износът на зърно може да възлиза на 50-55 милиона тона, допълни шефът на земеделското министерство.

В същото време традиционната корекция на износното мито ще бъде направена преди началото на новия сезон, каза Патрушев. „Очакваме, че коригираният механизъм ще влезе в сила от 1 юни и ще намали тежестта върху нашите земеделски производители, върху нашите растениевъди“, каза той. Министерството също така планира да удължи специален набор от мерки, за да предостави на земеделските производители минерални торове до ноември включително, говорим за план за обществени поръчки, ограничения за износа на определени видове торове и фиксиране на продажни цени, каза Патрушев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X