Робот убива 200 000 плевели на час с лазери

Човек може да плеви около един акър (0,4 ха) култури на ден. Този умен робот може да плеви по два на час.

През 2021 г. Carbon Robotics представи третото поколение на своя Autonomous Weeder, интелигентен робот за земеделие, който идентифицира плевелите и след това ги унищожава с лазери с висока мощност. Сега компанията е взела технологията от този робот и е построила LaserWeeder – който убива два пъти повече плевели.

Предизвикателството на хербицида: Плевелите се конкурират с растенията за пространство, слънчева светлина и хранителни вещества в почвата. Те също така могат да улеснят вредителите  да навредят на културите, така че контролът на плевелите е основна грижа за земеделските производители.

Химическите хербициди могат да убият досадните растения, но също така могат да замърсят водата и да повлияят на здравето на почвата. Плевелите могат да бъдат извадени на ръка, но това е неприятна работа, а недостигът на работна ръка вече е огромен проблем в селскостопанския бранш.

„По-трудно е да се намерят хора, които да вършат тази работа всяка година“, казва фермерът  Шей Майърс пред Seattle Times.

Роботите в земеделието: Роботът за плевене прилича на голям куб на колела. Той убива плевелите, без да уврежда почвата или водата и работи автономно, като елиминира зависимостта от ръчния труд.

Докато се движи надолу по редици от култури, неговите 12 камери сканират почвата. Бордови компютър, задвижван от AI, идентифицира плевелите, а лазерите с въглероден диоксид на робота след това убиват растенията.

Роботът може да елиминира повече от 100 000 плевели на час и да плеви 15 до 20 акра култури за един ден – за сравнение, Майърс каза, че работникът може да плеви около един акър от лука си на ден.

Новият LaserWeeder не е автономен – той трябва да бъде теглен от  трактор, което означава, че някой ще трябва да бъде на разположение, за да го управлява. Той обаче разполага с три пъти повече лазери от робота за автономно земеделие и за един час може да покрие два декара и да елиминира 200 000 плевели.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X