Лечение за листно завиване при доматите все още няма

Причините за листното завиване по листата на доматите не са напълно изяснени. То се наблюдава по-често при ранните домати – тези които са отгледани от разсад и след това са изнесени на открито.

Симптомите наподобяват заболяване и се изразяват в надебеляване на листата и завиването им по дължина. В същото време стават чупливи, което се дължи на натрупаната в тях скорбяла.

Явлението е по-силно при по-старите листа в основата.

Като вероятна причина се смята култученето и прекършването на индетерминантните (високо растящи, колово отглеждани) домати.

Освен това растенията, които не са торени балансирано с основните елементи, а едностранчиво с азотни торове, страдат по-силно от листното завиване.

Независимо, че листното завиване не е в резултат на заболяване, то предизвиква патологоподобни изменения и асимилационната повърхност на растенията силно намалява, поради което плодовете намиращи се в по-горните етажи не наедряват достатъчно.

Други предположения за появата на листното завиване по доматите се смятат силното преовлажняване на почвата и обилната слънчева светлина, в резултат на което се образуват излишни количества резервни хранителни вещества, които се натрупват в листата и причиняват тяхното завиване.

Като вероятна причина за листно завиване съпроводено със значително удебеляване на стъблото, се смята също и излишъкът на азотни вещества в почвата. Какво да направите в този случай? Изходът от тази ситуация е съвсем прост – полива се обилно с вода или се внася разтвор на дървесна пепел. Фосфорно-калиевото торене на домати в този случай неутрализира излишния азот.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X