При торене на доматите използвайте комбинирани продукти

Недостатъчните количества от основните хранителни елементи – азот, фосфор и калий още от самото начало на развитие на доматите водят до негативни последици, които се отразяват до края на вегетацията.

В ранните фази от своето развитие (до фаза първа цветна китка), доматите се нуждаят от повече азот и фосфор. Ако в този период те не са осигурени с тези елементи кореновата система остава недоразвита, оттам растенията растат бавно, листата са бледозелени, а цветните пъпки пожълтяват и окапват. Калият пък е най-необходим на доматите при масово плододаване. Ако тогава той липсва плодовете не са месести, не узряват равномерно и окапват скоро след като узреят. Но както недостатъка, така и излишъка на някой от елементите води до лоши резултати. Ако например азота е в излишък се получава буен растеж на листната маса, но се подтиска развитието на цветни китки или цветчетата в тях опадват.

С обработката на почвата преди засаждането се внасят половината от фосфорния, две трети от калиевия и една трета от азотния тор. По-късно след образуване на първите плодове се внася и останалото количество торове, последвано от окопаване и поливане. За да избегнете многократното разхвърляне и дозиране на различните единични торове, използвайте готови, комбинирани продукти, подбрани в подходящи съотношения за различните култури и обогатени с допълнителни елементи.

Ориентировъчно за 10 кв. м. с домати трябва да се внесат от 400-600 г азот, 300-400 г фосфор и 200-400 г калий.

Отделно от това торене през вегетацията се прави двукратно подхранване с амониева селитра, като първото се прави след образуване на завръза на първата цветна китка с 150-200 г на 10 кв. м., а второто след около 1 месец (при масово плододаване), също с 150-200 г на 10 кв.м.

При изразени симптоми на недостиг от определени микроелементи, както и за повишаване качеството на доматите, през вегетацията могат да се използват различни листни торове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X