Коренови биостимулатори FERTIACTYL® – за дружен растеж на пролетниците и мощна коренова система с ясно изразен антистресов ефект и дълготрайно действие

Съществена роля за развитието на пролетните култури, за равномерен и дружен растеж, за стимулиране на развитието на кореновата система, и за поддържането на фотосинтетичната активност има гамата коренови биостимулатори на Тимак Агро – FERTIACTYL®.

Слънчогледът и царевицата са двете основни пролетни култури, отличаващи се с добре развити коренови системи, които проникват в дълбочина и обхващат голям обем почва.

Слънчогледът не е много взискателен към свойствата на почвата, но предпочита богати, дълбоки почви, добре запасени с хранителни елементи и влага. Отзивчив е на торене и напояване – реагира добре на азотно, фосфорно и калиево торене. При тази култура трябва да се внимава с азотното торене – излишъкът на азот води до намаляване на масленото съдържание и до понижаване устойчивостта на растенията към болести. Доброто фосфорно торене, увеличава добива и масленото съдържание на семената, а калият повишава абсолютната маса и маслеността на семената. Друг важен хранителен елемент е борът – спомага за по-доброто оплождане на цветовете и повишава добивите. При високоолеиновите слънчогледи, трябва да се обърне сериозно внимание на сярата, магнезия и молибдена. Затова, правилната технология на хранене с гранулирани торове със защита и употребата на биостимулатори е ключова за отличните резултати на полето.

Подобно на слънчогледа, царевицата също предпочита дълбоките, рохкави, структурни и богати на хранителни вещества и с неутрална реакция почви. В такива почви влагата се задържа по-продължително и се използва по-пълноценно от растенията през вегетационния период. Царевицата не понася преовлажняването в по-ранните етапи от развитието си – затруднява се усвояването на фосфора, нарушават се процесите на белтъчния обмен и се понижава общата продуктивност на органично вещество. Царевицата е азотолюбива култура, но и фосфорното и калиевото торене влияят позитивно, като повишават добивите на зърно и подобряват качеството, а в допълнение повишават ефекта от високите азотни торови норми.

Употребата на биостимулаторите от гамата FERTIACTYL® при царевица и слънчоглед дават тласък на растежа, подпомагат дружното начално развитие на културите и развитието на кореновата система, за да може растенията да преодолеят шарената влага и да достигнат влагата в по-дълбоките части на почвения слой.

При възникване на неблагоприятни и стресови ситуации, кореновата система е неспособна да абсорбира нормално хранителни елементи и водата, и само приложението на биостимулатори може да възстанови физиологичните функции на растенията и да нормализира обмена на веществата с минимални загуби.

Храненето и употребата на коренови биостимулатори при пролетници позволява да се съхрани вегетативната маса, както и да се развие солидна коренова система. Това дава възможност на растението да се възползва в дълбочина от наличните в почвата хранителни елементи и вода, благодарение на по-голямата си хранеща площ.

Благодарение на патентованият комплекс FERTIACTYL® в гамата коренови биостимулатори на Тимак Агро, можете да разчитате на:

  • Увеличаване обема на кореновата система (x3 по-голям обем): чрез нарастване на хранещата повърхност и образуване на повече коренови власинки;

  • Здрави и по-толерантни на неблагоприятни климатични условия растения (+24% повече листна маса и -60% намаление на свободните радикали – синтез на повече антистрес молекули);

  • Форсирана активност: интензифицира фотосинтезата (+66 % до 13 дни, +25% до 34 дни), запазвайки хлоропластите от стареене (х3 съдържание на хлорофил).

  • Ефективна абсорбция: максимално усвояване на предоставените хранителни единици и засилена подвижност и абсорбция на наличните в почвата хранителни елементи (+33% N, +30% P, + 33 K, +31% Ca, +27% Mg по-добро усвояване).

Подходящи продукти за прилагане при пролетници са Fertiactyl® Trium и Fertiactyl® Starter. Те са богати на хуминови и фулвокиселини, фитохормони, глицин бетаин и ключови хранителни елементи.

За повече информация, моля свържете с представителя на Тимак Агро България за Вашия регион: https://www.timacagrobg.com/contacts/

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X