Кореново гниене – как да идентифицираме причините и как да ги контролираме

Кореновото гниене е общ термин за потенциално фатално заболяване, което атакува кореновата система на растението. Кореновото гниене прави корените на растенията безполезни, лишавайки останалата част от растението от хранителните вещества, от които се нуждае, за да оцелее. Това заболяване може да съкрати живота на почти всеки вид растение и има симптоми на слаб растеж, съхнещи листа, ранно падане на листата, мъртви клони и евентуално погиване на самото растение.

Какво всъщност представлява кореновото гниене?

Кореновото гниене засяга главно разсада, но може да се появи при всеки етап от вегетацията. В ранния стадий на заболяването, само отделни части и влакнести корени са податливи, а постепенно инфекцията се разширява до основния корен. След като първичният корен е болен, ранните растения не показват симптоми, но с увеличаване на степента на кореново гниене функцията за абсорбиране на вода и хранителни вещества постепенно отслабва, а това води и до проява на различни симптоми.

Тъй като запасите от хранителни вещества са недостатъчни, новите листа първо пожълтяват. Когато светлината е силна и изпарението е голямо преди и след обед, горните листа на растенията изглеждат повяхнали, но те могат да се възстановят през нощта. Когато състоянието е сериозно, увяхването не може да се възстанови и целите листа остават жълти и изсъхнали. По това време кората на корена става кафява и се отделя от сърцевината, а накрая цялото растение умира.

Кореновото гниене има два източника – единият е продължителното излагане на условия на прекомерно напояване, което може да доведе до отмиране на някои от корените поради липса на кислород. Докато умират, те могат да започнат да се разлагат или да загният. След това гниенето може да се разпространи до по-здравите корени и да ги увреди, дори и почвените условия се коригират.

Другият източник на болестта може да бъдат  гъбички в почвата. Гъбата може да остане в латентно състояние в почвата за неопределено време и след това може внезапно да процъфти, когато растенията бъдат преполивани веднъж или два пъти. Гъбата на кореновото гниене атакува корените и ги инфектира и причинава тяхното разболяване.

Четири  признака на кореново гниене:

Въпреки че кореновото гниене засяга предимно подземната коренова структура на растението, признаците на кореново гниене могат да станат очевидни, както над, така и под земята.

  • Увяхващи, пожълтяващи листа: Увяхващите или пожълтяващи листа са най-очевидният индикатор за кореново гниене, но те могат да произтичат и от множество други болести и културни проблеми като недохранване или прекомерно или недостатъчно поливане.
  • Постоянно влажна почва: Ако не сте поливали растението си наскоро, но почвата му остава влажна, това може да е знак, че то вече не абсорбира влагата от почвата. Други фактори, които могат да допринесат за влажна почва, включват преполиване, сезонни промени във времето и лош дренаж.
  • Забавен растеж: Ако здраво растение внезапно спре да расте, причината може да е кореновото гниене. Имайте предвид, че растежът на много растения се забавя през зимата. Възможно е също вашето растение да не получава достатъчно слънчева светлина.
  • Меки до каша черни корени: Ако вашето растение показва някой от горните симптоми и сте изключили други потенциални причини, време е да проверите корените. Здравите корени са твърди и често (но не непременно) бели на цвят. При растения, страдащи от кореново гниене, корените стават тъмни и меки до каша и могат да издават неприятна миризма.

 

Ето и няколко причини за кореново гниене.

Както отбелязахме кореновото гниене е гъбично заболяване. Ниската температура и високата влажност на почвата и недостатъчната светлина са основните условия на околната среда, които причиняват болестта. Почвата в полето за  отглеждане на разсад, може да бъде лепкава, лесна за оформяне и лошо проветрива, а това води до блокиране на растежа и развитието на кореновата система и също я предразполага към болести. Освен това, нападението от  почвени вредители и нематода, могат да повредят корените, а раните са вход за нахлуването на патогенни бактерии и колонизиране на растението.

Кореновото гниене може да бъде причинено от различни патогени като Pythium, Fusarium и Phytophthora. Патогените зимуват в почвата или върху болното тяло, превръщайки се в основен източник на първоначална инфекция през следващата вегетационна година. Патогенът нахлува през корена – през кореновата рана и се разпространява чрез дъждовете или водата за напояване.

Как да коригираме кореновото гниене?

  • Избрайки устойчиви семена: Изберете висококачествени сортове семена и полагайте в обеззаразен терен.
  • Използвайте тора пестеливо . Твърде много тор може всъщност да отслаби вашето растение.
  • Бъдете внимателни с химически обработки и фунгициди . Освен ако не сте напълно сигурни в диагнозата на кореновото гниене на вашето растение и вида на гъбичките, които атакуват корените му, избягвайте силни химикали или фунгициди, тъй като те може да не са правилните инструменти за работата.
  • Обогатяване на почвата с микоризни, полезни гъби и микроорганизми. Внимателното отглеждане на здрав разсад, без повреда по корените по време на разсаждане, внимателно организиране на площта, без натрупване на вода, задържане на влага преди полагане на основното торене.
  • След разсаждане, в зависимост от температурните промени, поливанията трябва да бъде навременни и в подходящо количество, за да се предотврати изпаряването на водата и задържането и на земята, разсаждането на разсада без наранявания и изолирането му от вирусна инфекция.
  • Прилагане на фосфатен тор съответно в етап на цветна пъпка, етап на млади плодове и етап на разширяване на плодовете. Той допринася за засилване на функцията за набавяне на хранителни вещества нужни на растението, спомага за изграждане на дръжката на плода като я прави по-дебела, насърчава здравословния растеж на растението и повишава устойчивостта му към болести.
  • Микробна профилактика с приложение на bacillus subtilis – използва се изключително за почвено приложение. Спомага за фиксиране на азота, за  разтваряне на фосфора и разтваряне на калия. Спомага за пълноценното усвояване на азота от въздуха и произвежда съответните ензими и киселини чрез растежа и метаболизма на полезни бактерии. Може да се използва при слабо разтворим фосфор в почвата. Калият се разлага, за да се улесни усвояването от растенията. Растенията растат силни, с повишена устойчивост на болести, а това показва значителен ефект върху предотвратяване на гниенето на корените при различни видове растения.

Това са само няколко основни, но и много важни практики, които ще ви помогнат в отглеждането на здрави растения.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X