Само една фирма иска да реставрира Министерството на земеделието

Офертата е подадена в последния ден от конкурса, все още не е сключен договор за изпълнение

Само една фирма е подала документи за участие в обществената поръчка за реставрация на сградата на Министерството на земеделието. Това става ясно след изтичането на срока за подаване на оферти – 27 април, като ценовото предложение е внесено в последния ден, показа проверка на „Гласът на земеделеца“. До момента все още няма решение дали с кандидатствалото дружество ще бъде сключен договор. Не е ясно и каква е предложената цена за изпълнение на възстановителните дейности.

Единственият участник в конкурса е „Булстрой груп“ ЕООД. Дружеството е със седалище в столичния район „Изгрев“, а основната му дейност е строителство на жилищни и нежилищни сгради. Едноличен собственик и управител е инж. Георги Василев Евтимов. Името му се свързва с още 30 фирми, част от които имат успешно изпълнени проекти по програмите за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за изграждане на детски градини и училища.

Припомняме, че публичното състезание бе обявено на 7 април, а прогнозната стойност на предстоящите реставрационни работи е 2 793 702 лева без ДДС. Поръчката е за извършване на ремонт по проект „Допустими степени на намеса и необходими консервационно-реставрационни работи по фасади на сградата на МЗм, гр. София, бул. „Христо Ботев“ №55 – 2 етапа“. Строителството ще се извършва по предварително изготвен инвестиционен проект. Първият етап ще обхваща южното крило и входната част, оградена от ул. „Владайска“ и ул. „Димитър Трайкович“, а вторият – северното крило, оградено от бул. „Христо Ботев“ и ул. „Дамян Груев“.

Работата е специфична, тъй като зданието е паметник на културата, един от еталоните на изящния необароков стил в архитектурата. А самото строителство е първа категория. Възстановяването включва реставрация на запазените дървените врати и прозорци, а други ще бъдат подменени с нови дървени и в духа на характерната за тази епоха архитектура. Металните части ще бъдат почистени и обработени срещу корозия. Металната дограма в кулите ще бъде демонтирана и на нейно място ще бъде монтирана нова метална дограма като съществуващата. Обновяване ще бъде извършено още на стълбищата, цоклите, декоративните елементи, корнизите, мазилката. Целта е да се запази оригиналният вид на сградата, като се подчертае богатата пластика на архитектурните елементи и художествената украса.

Автор на проекта за сградата е бележитият български архитект Никола Лазаров. Зданието е изградено от 1920 до 1927 година за Окръжната палата, а от 1947 година в него се помещава Министерството на земеделието. Забележителният за времето си проект печели първа награда от престижен международен конкурс, присъдена от изтъкнати френски, италиански, австрийски и български архитекти.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X