Прогноза: Български плодове може изобщо да няма след мразовитата и дъждовна пролет

Овошки и зеленчуци са с тежки поражения, а борбата с болести и вредители е двойно по-скъпа

Тази година има опасност да не вкусим български плодове след поредицата от неблагоприятни за растенията метеорологични събития. Такава прогноза направи пред „Гласът на земеделеца“ Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Повод да го потърсим бяха множество сигнали от земеделци за тежки поражения и по овошките, и по зеленчуковите култури след продължилите твърде дълго валежи и необичайно студеното за месец май време. Стопани споделят, че насажденията страдат от мана, загниват, нападнати са от различни вредители.

„Лошото е, че бяхме свидетели на серия от неблагоприятни климатични въздействия – коментира Слави Трифонов. – Първото – в края на март имаше сериозно измръзване, което се отрази много зле на плодните дръвчета. След това – втори път в началото на април, което вече се отрази зле и на зеленчуците. След като преминаха и имаше горе-долу нормализиране на климата, в момента сме свидетели на продължителната поредица от валежи в цялата страна. И сега не можем да се отървем от болести. Където въпреки мраза са останали някакви плодове, сега се пукат и става неспасяемо. Това особено много се наблюдава при черешите. При зеленчуците не е чак толкова страшно положението, но не е и розово“.

Лидерът на градинарите обаче прогнозира, че зеленчуковото производство ще закъснее, и то доста. Времето е студено, а земята – кална. Стопаните споделят, че не могат да влязат в нивите, за да ги засадят. Някои култури е трябвало да са на полето още на 1 май, а до момента засаждането им закъснява с повече от 20 дни. Забавяне вероятно ще има и при реколтата.

„Има опасност да няма български плодове тази година – допълва Трифонов. – Аз специално правя проучване за черешите. В Италия, в районите, където бяха големите наводнения, е основният производствен регион за плодове. Искам да кажа, че проблемът е в европейски мащаб. Поради това очаквам високи цени. В България в различните региони ситуацията е различна. В Североизточна България и покрай морето почти всичко е измръзнало, да кажем – около 80%. Но пък в Кюстендил плодът е запазен, защото всичко цъфна по-късно, нямаха проблеми с измръзвания, мисля, че и дъждовете няма да се отразят. При черешите може би около 50 на сто от реколтата е унищожена. При кайсиите и прасковите може да се каже, че измръзването е тотално. Сливите, според казаното от колеги, са добре. Но сега при тия дъждове колегите масово звънят и се оплакват от повсеместно напукване“.

Лидерът на градинарите казва, че за зеленчуците е рано да се правят прогнози, още повече за средноранното производство, което заради лошото време все още не е излязло на полето. Това е и една от причините да има свободен посадъчен материал, даже и свръхпредлагане на разсад с риск да остане непродаден. При него пораженията не са чак толкова тежки, тъй като се отглежда на закрито.

При ранното производство на открито ще има болести и повече вредители. Тепърва предстои много сериозна борба за спасяване на насажденията. А в сравнение с времената отпреди поскъпването на горивата и войната в Украйна препаратите са вече поне двойно по-скъпи.

Растителна защита може да се проведе, но не всички земеделци могат да си позволят цената ѝ. Даже може би повечето от тях няма да могат да си я позволят. Според мен ще изчакат да се оправи времето и ще презасадят площите си, обаче с цената на месец закъснение. Така е и при бостаните – двама колеги тези дни ми се обадиха, че в началото на месеца е трябвало да сеят на семка, а още не могат да влязат в нивите. Ако навсякъде е така, български дини ще чакаме към края на август. Ако изобщо ги има“ – казва още Слави Трифонов.

Той допълва, че за момента ситуацията все още не е безнадеждна, но дали и каква реколта ще има от плодове и зеленчуци, зависи от това дали обилните валежи ще продължат. Ако времето се задържи такова, пораженията по земеделските култури ще са тежки.

*Снимки – БНТ и pixabay

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X