Поливането на зеленчуковия разсад след засаждане е деликатна работа

Ако не знаете правилата, опасността от пропаднали растения е голяма

Вече започва изнасянето на разсадите от някои по-ранни зеленчукови култури. След засаждането им на постоянно място растенията трябва да се полеят веднага. Това е необходимо защото, за да се прихванат растенията бързо, почвеният слой трябва да се навлажни, а почвата около нежните корени трябва да се уплътни. По този начин се създават благоприятни условия за бързо прихващане и вкореняване на засадените растения.
В зависимост от срока на разсаждане, от типа и температурата на почвата, от особеностите на разсажданата култура и от метеорологичните условия първата поливката може да се направи ръчно – с маркуч или с лейка без решетка или с течаща вода.
Ръчно се поливат с вода ранните и топлолюбивите зеленчукови култури през пролетта – домати, пипер, краставици, патладжан, ранно зеле и маруля. За да намалите стреса, първата поливка трябва да се направи по възможност с темперирана (престояла и леко затоплена) вода.
При по-късно пролетно и лятно засаждане същите видове се поливат с течаща вода.
В зависимост от условията за успешното вкореняване на разсадените растения броят на поливките обикновено е 1-2. Втората поливка се прави при нужда 4-5 дни след първата, когато се подсаждат и пропаднали растения. Ако почвената влажност е достатъчна – в резултат на дъжд, поливат се ръчно само подсадените растения.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X