ВАРЕКС: 30 успешни години на българския пазар на земеделска техника

На изложението БАТА АГРО 2023 компанията представи цели 58 машини от различни брандове, предназначени за различни стопанства, сред които всеки български фермер може да намери правилната техника за себе си

За поредна година фирма ВАРЕКС ООД взе участие в най-голямото селскостопанско изложение у нас БАТА АГРО 2023, което се проведе на летището в Стара Загора. След края на събитието, равносметката е повече от добра: премиера на нова техника, общо 58 на брой изложени машини, над 14 марки, демонстрация на най-новите тенденции в селскостопанската техника, множество посетители на щанда и реално осъществени сделки. Чрез правилно планиране на заявките на агромашините и добрата логистика, ВАРЕКС винаги успява да достави техниката навреме за своите клиенти, съобразявайки се с техните нужди и очаквания.

По време на изложението – Варекс дебютира с пръскачките Chafer и хедерите за царевица и слънчоглед на марката Geringhoff.

Прикачните и самоходни пръскачки от марката CHAFER предлагат комбинация от технологичен напредък с лекота на използване, докато първокласните компоненти осигуряват отлична надеждност и водещи на пазара резултати.

Chafer Machinery създават здрави, технологично напреднали и лесни за работа машини за пръскане на култури. Създадени по поръчка за всеки отделен клиент, пръскачките Chafer предлагат изключително представяне и производителност. Гамата от прикачни, навесни и самоходни пръскачки на Chafer Machinery предлага по нещо за всеки фермер или предприемач, целящи да подобрят точността и ефективността на своите продукти.

 

Изключителните технологични предимства на хедерите на GERINGHOFF , от друга страна, им отреждат водеща роля не само в Европа, но и по цял свят. Основните предимства, които поставят компанията на толкова високо ниво в зърноприбиращата техника са изключителните качества на отделните компоненти, високото качество на използваните материали, чистотата на жътвата без загуби, като същевременно се запазва висока скорост на работата на комбайна. Важно е да се отбележи, че адаптерите GERINGHOFF могат да бъдат агрегатирани към всички марки комбайни.

На щанда на Варекс бяха показани също така и основните експонати от гамата на английската марка Claydon, които са предназначени за минимални обработки на есенниците. Те дават широки възможности за оптимизация по отношение на разходите. Като водещия продукт несъмнено бе хибридната сеялка Т6.

Фирмата показа и мулчиращата косачка на английската марка Spearhead – Stable Master 500, която е идеална за почистване на стърнища след жътва на слънчоглед и царевица, както и за коситба на трева. Това е една много подходяща машина за големи земеделски стопанства.

По време на изложението бяха представени машини от продуктовата гама на Maschio Gaspardo, на марката – Kurt, адаптерите на Nardi за царевица и слънчоглед, мулчерите Seppi-M – един от лидерите при тези машини на пазара и още много други.

2023 година е специална за фирма Варекс, защото през нея компанията отбелязва своята 30-годишнина на българския пазар. За юбилея, за техниката, и за участието в изложението ни разказа Филип Лазаров, търговски директор на Варекс.

През 2023 година фирма Варекс отбелязва своя 30-годишен юбилей. В тази знаменателна година на изложението БАТА АГРО компанията освен пълното присъствие на гамата на Massey Ferguson – пълната гама от 90 до 405 к.с. трактори. В очакване сме на голямата новина, свързана с новата серия 9S, която ще замести MF8700.

Хедерите Geringhoff са изложени на щанда ни като комбинация на комбайните MF IDEAL. Тук сме представили модел 9Т с три адаптера. Единият е 120-редов модел Rotadisk за царевица. Другият е 13-метров за слънчоглед. Има и гъвкав модел Trueflex за бяла жътва. Това е перфектната комбинация за този клас комбайни, които вече печелят стабилни пазарни позиции в България.

Другият акцент е нещо, което липсваше няколко години  в нашето портфолио. Това са самоходни пръскачки във високия сегмент. Буквално от преди малко повече от месец Варекс е официален представител за България на английската марка самоходни пръскачки Chafer. С тях искаме да си възвърнем позициите, които имахме при високия клас самоходни пръскачки Rogator. Моделът, който представихме на изложението е Interseptor. Това не е най-големият модел на компанията. Но на българския пазар планираме на заложим на най-големият модел на производителя. Той има двигател с мощност 240 к.с. , 5000-литров бункер от неръждаема стомана и стоманени разпръскващи криле с работна ширина 36 м. Chafer произвежда сам абсолютно всички компоненти на своите машини. Машината е с топ спецификации като възможности – 4 управляеми колела, клирънс от 1,25 м, хидравлично регулиране на колеята, хидростатично задвижване, безстепенна скоростна кутия, напълно управляема система на разпръскващия пакет. Има възможност за монтаж на N-сензори, които позволяват автоматично регулиране на нормата на пръскане, съобразно състоянието на посевите.

 

Третото нещо, което сме си поставили за цел тази година е препозиционирането на Claydon като технология в България. Досега технологията беше насочена приоритетно към по-едрите земеделски стопани. Но е ясно, че европейската политика все повече ще подкрепя навлизането на безорните технологии. Тук Claydon е едно добро решение. Но е важно да се каже, че българският сеитбооборот е различен от английския и предвид наличието на пролетни култури се налага да добавим една група продукти, които Claydon не произвежда, но пък един друг английски производител – Stubble master предлага. В края на септември-началото на октомври, около сеитбата, ще направим една кампания от тестови сеитби след жътва слънчоглед. Ще демонстрираме как може да се премине през полудиректна сеитба на есенници с Claydon технология при предварителна подготовка със сечките Stubble master. Ще направим тестови сеитби в различни части на България.

Общо на щанда ни има 58 експоната и вярваме, че във Варекс всеки може да намери нещо за себе си.

За трета поредна година организираме събитието Massey Ferguson Experience. Идеята е да се даде възможност на клиенти, които не притежават машини с тази марка1 да ги изпробват в реални условия. Събитието ще се проведе в края на май в района на Велико Търново.

30 години са голям юбилей. За тези години Варекс постигна оптимумът в разрастването си. През последните 15 години компанията порасна 5 пъти. Постоянно инвестира в различните си направления. Продължаваме активно да подбираме нови кадри. Предстои откриване на поделение в Бургас и сформиране на цял регионален екип. Непрекъснато се провеждат обучения на сервизните и търговските ни специалисти. Ще отбележим подобаващо нашата 30-годишнината със специално събитие за нашите партньори, разбира се.

Фирма Варекс има наистина дълга история. Преди 15 години компанията беше от 15 души, днес в нея работят 75. Вече има пълно национално покритие във всички части на страната. Това беше съпътствано с много работа по налагането на различни марки на българския пазар. Оправдаваме доверието на нашите клиенти и това е основното, за което работим.

2023 година – пазарът

В постпандемичния период имаше едни 18 месеца, в които пазарът избухна и беше изключително успешен. Ситуацията се промени в края на миналата година до първото тримесечие на тази година, най-вече във връзка с цените на продукцията. Но успешните фермери продължават да си планират инвестициите. Варекс се позиционира като компанията с най-добро съотношение цена-качество. Това не остава незабелязано. Massey Ferguson все повече се утвърждава стабилно на българския пазар. Надяваме се на повече стабилност и предвидимост. Проектите объркват ситуацията – всички чакат и са изнервени. Предпочитаме да имаме клиенти, които реално изпитват потребност от дадена покупка, отколкото такива, които искат да се възползват от възможността да си субсидират покупката без да имат яснота дали им е необходима.

Изложението тази година е доста изключително посетено, въпреки много лошото време. Посетителите са точно колкото миналата година. Не са случайни минувачи, идват с определени намерения. Задават смислени въпроси, правят съпоставки, за да вземат аргументирани решения. Процесът е зрял. Импулсивността във вземането на решения за покупка на земеделска техника при българските земеделци вече е минала на заден план и решенията вече се вземат по много по-рационален начин, както би следвало да бъде.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X