Заместник-министър Джиков: За България е важно да заимства от успешния опит на Испания в коопериранетото на земеделските производители

Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на среща с испанския му колега Фернандо Миранда Сотийос. Българският зам. министър е на посещение в Мадрид по покана на Министерството на земеделието, рибарството и храните в Кралство Испания.

Зам. министър Тодор Джиков акцентира, че предимствата на кооперативите са значителни, предвид възможността им да концентрират по-големи обеми продукция и респективно да осигуряват по-добри условия за нейната реализация. По време на официалната визита бяха обсъдени множеството предимства за земеделците, членуващи в обединения, сред които са: достъп до модерно технологично оборудване, обучение, обмяна на опит и възможност за планиране на производството, спрямо нуждите на пазара. Зам. министър Джиков коментира, че аграрният сектор има ключово значение и за двете държави. „Серията от кризи в последните 3 години показва необходимостта от сдружаване на производителите за постигане на по-устойчиво на пазарните сътресения земеделие“, заяви той.

Испанският му колега представи пред българската делегация структурата, организацията и дейността на кооперативите в страната, броят на които понастоящем надхвърля 3 600. Техният оборот само за предходната, 2022 г., е достигнал 36 милиарда евро, осигурявайки пазарни позиции и устойчиви доходи на членовете си, които самостоятелно не биха могли да постигнат такива резултати.

По време на работната си визита земеделският заместник-министър се срещна и с представители на Cooperativas Agro-alimentarias de España – организацията в Испания, която представлява кооперациите в земеделието и хранително-вкусовата промишленост пред национални и европейски организации, институции и асоциации. Нейната мисия е да популяризира испанското кооперативно движение, да насърчава кооперативния бизнес модел и да допринася за подобряване на рентабилността на кооперативите и тяхното устойчиво развитие. Целта на организацията е да постигне възможно най-добрите условия за развитие на бизнес дейността на кооперациите, тъй като те са идеалната формула за подобряване на доходите на асоциираните производители. По време на разговорите българската делегация се запозна с историята на организацията и модела на управление, заимствайки идеи, които могат с успех да бъдат приложени и в българското земеделие, за да се подпомогне процесът на коопериране на родните производители, което ще способства за по-устойчивото им и икономически рентабилно развитие.

Двете държави изразиха готовност да подпишат Меморандум за сътрудничество, по силата на който Испания ще предостави на българската администрация експертиза и законодателен опит, регулиращ отношенията между държавата, кооперативите и земеделските производители.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X