Повече цвят – повече добив с помощта на морски водорасли

Богатият цъфтеж води до богат добив и всеки производител знае важността на този стадий от развитието на своите култури, независимо дали отглежда зеленчуци, плодове или маслодайни насаждения.

Подкрепата, чрез различни видове биостимуланти може да гарантира израстването на здрави растения в готовност да дадат до 20+% повече цвят и респективно плод. Това се дължи на правилната циркулация на хранителни елементи, която създава условия за оптималното развитие на растението, заложено в неговите гени. Активиране на потенциалите, може да бъде стимулирано в различни стадии от вегетацията в зависимост от културата, а чрез листното приложение на различни видове микроелементи във фаза на пъпкообразуване, може да стимулира оптималното развитие и израстване на насажденията. Това неминуемо ще се отрази в увеличаване на добива, както и на неговите търговски и хранителни показатели.

Един вид от тези биостимуланти са торовете на основата от морски водорасли, а приложението им може да бъде почвено и листно. Богати на хранителни елементи, те съдържа голямо количество безазотни органични вещества, повече от 40 вида минерали, витамини като калий, калций, магнезий, желязо, цинк и йод, полизахарид, алгин киселина, силно ненаситена мастна киселина и много видове естествени регулатори на растежа при растенията. Те могат да стимулират производството на неспецифични активни фактори в растенията и да регулират баланса на ендогенните елементи. Увеличават съдържанието на хлорофил и фитохормони (ауксин, цитокинин, гиберелини).

Лесно усвояемите от растенията съставки в торовете от морски водорасли, са в активно състояние. Те могат лесно да се абсорбира от растителното тяло – от 2 до 3 часа след прилагането и имат бърза скорост на усвояване и проводимост. Алгинатът в тора с морски водорасли, може да намали повърхностното напрежение на водата и да образува филм върху повърхността на растенията, увеличавайки контактната площ. Водоразтворимите вещества могат да проникнат по-лесно в повърхностните клетки на стъблата и листата, така че растенията да могат ефективно да абсорбират хранителните вещества. Този вид торове смесени с пестициди, могат да дадат по-добри резултати и да намалят разходите за пръскане, поради високите си показатели за смесимост.

Важно е да знаем, че торовете от този вид са естествен биологичен агент, който може да добави органична материя към почвата директно или чрез растенията и да активира различни почвени микроорганизми. Тези микроорганизми могат да действат като катализатори в метаболитния цикъл растение-микроб, което повишава биологичната ефективност на почвата. Метаболитите на растенията и почвените микроорганизми могат да осигурят допълнителни хранителни вещества. Те съдържат естествени съединения, като натриев алгинат, естествен почвен кондиционер, който насърчава образуването на почвени маси и гранати, подобрява пространството на почвените пори и хармонизира съотношението на твърди вещества, течности и газове в почвата. Възстановява се баланса на колоида, загубен поради претоварена почва от химическо замърсяване, засоляване и ерозия, увеличава скоростта на освобождаване на почвените биоактивни вещества и ефективни хранителни вещества, улеснява растежа на корените и подобрява устойчивостта на културите.

Междувременно хелатиращата система, образувана от полизахарида на морските водорасли и хуминовата киселина, може да накара хранителните вещества да се освобождават бавно и да удължи ефекта на самото торене.

Торовете с морски водорасли могат значително да подобрят скоростта на покълване на всички видове семена.

  • Причината за значителния ефект на кълняемост е високото съдържание на гиберелин и растежен хормон, цитокини и други естествени регулатори на растежа при растенията, които могат да насърчат клетъчното делене и удължаване, като по този начин се улеснява растежа и развитието на растенията в пълният им генетичен потенциал.

Този вид торове, увеличават добива и подобряват качеството му защото отговарят на нуждите от хранителни вещества в различните периоди от растеж на културите.

Екстрактът от морски водорасли съдържа голям брой естествени активни вещества на растежа като полизахариди, олигозахариди, манитол, аминокиселини, минерали, витамини и др., които насърчават синтеза на растителни протеини и захари, подобряват фотосинтезата и цветообразуването, увеличават съдържанието на хлорофил и подобряват метаболизма на растенията.

Следователно, торът на базата на морски водорасли може не само да увеличи добива, но също така значително да подобри външното и вътрешното му качество и значително да подобри търговската му стойност.

При различни научни тестове от независими изследователски групи, се достига до заключението, че торове от този вид, водят до увеличаване на добива при краставици, домати, чушки, моркови и други зеленчуци със средно 18,8%.

Върху пипер има ефект на насърчаване на ранна зрялост и подобряване на добива с 30%, съдържанието на сухо вещество в пипера се увеличава с 13,8%, съдържанието на разтворима захар се увеличава с 4,1%, а съдържанието на витамин С се увеличава с до 23,3%.

Допълнителни позитиви от приложението – почвено и листно:

  • Подобряване на устойчивостта на зеленчуковите култури.

Резултатите от третиране на разсад от домати с различни концентрации на разтвора показват, че значително се подобряват устойчивостта към суша. Увеличават се също устойчивостта към влага и изменение в температурите.

  • Подобрява се устойчивостта към болести и устойчивостта към насекоми при различните видове култури.

Пряката причина за устойчивата към болести се крие в специалния вид органични вещества, които могат да регулират осмотичното налягане на цитоплазмата и хлоропласта. Също така, те могат да предизвикат защита на редица ензими, трансформирани в активни устойчиви елементи в клетките на растенията атакувани от болести. Освен това спомагат за повишаване на устойчивостта към вредители и патогени.

Торовете от морски водорасли са нов вид биологични препарати със забележителен ефект на повишаване устойчивостта към болести, което увеличава търсенето от все повече земеделски производители, а приложението им върху различни култури, показва отлични и устойчиви резултати.

Най-широко изследван и прилаган е хитозановият олигозахарид, извлечен от морски водорасли. Многобройни проучвания показват, че хитозановите олигозахариди могат да насърчат образуването на растителна лечебна тъкан, да подобрят имунитета и да устоят на гъбични, бактериални и вирусни зарази.

Този вид биостимуланти са ефективни при предотвратяване и контролиране на сериозни болести по растенията, сред които кореново гниене и вируси, често срещани при отглеждането на зеленчуци. В същото време манитолът, йодът и бетаинът в тора с морски водорасли имат естествени антибактериални и антивирусни ефекти, но също така показват добри репелентни ефекти срещу вредители като листни въшки и коренови нематоди. Това прави торовете с морски водорасли да постигнат цялостно надграждане в стратегията за превенция в растителната защита и определено се превръщат в бюджетен неизменен приятел на всеки малък, среден и голям земеделец.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X