Веднага след сеитбата на рапица, контролирайте плевелите

Ефикасна борба със самосевките от житни култури и слънчоглед може да се постигне само по химичен път

Всеки земеделец, който отглежда рапица, постоянно се сблъсква с проблема самосевки от културата предшественик и плевелите, които поникват и се развиват заедно с основната култура. Съществуват няколко варианта за подготовка на полето за сеитба и осигуряване на интензивен старт и растеж на маслодайната култура. Един от най-разпространените методи е с използване на селективни почвени или ранновегетационни хербициди. Не трябва да се забравя, че именно в първите етапи от развитието си рапицата има голяма потребност от хранителни вещества, за да се подготви за успешно зимуване. Точно в този период обаче тя трябва да се „бори“ за макро- и микроелементи и за влага от почвата с широк спектър от конкуренти – самосевките от предшественика житни култури или слънчоглед и плевелната растителност. А за места с недостатъчна влага наличието на този тип нежелана растителност може да бъде критично за посева и за бъдещия добив.

За да се избегне и най-малкият риск от негативни последици върху рапицата, за да може тя да поникне и да се развива оптимално и безпрепятствено, земеделските производители трябва внимателно да проучат и да подберат най-подходящите широкоспектърни и абсолютно селективни за нея хербициди. Добре е да се използват хербициди с комбинирано действие както за житни, така и за широколистни самосевки и плевели. Задължително условие е също така те да бъдат разрешени и регистрирани за употреба в ЕС.

Пазарът предлага голяма гама от продукти в този сегмент – както почвени, приложени веднага след сеитба преди поникване на рапицата, така и хербициди за ранно вегетационно третиране. Много добро решение за борба със самосевките от културни предшественици и плевелната растителност предлагат хибридите технологична рапица, чийто растения са устойчиви на определени активни вещества. За тези хибриди има разработени специални хербициди селективни към културата, които са с максимално широк спектър на действие. Освен това, те могат да се прилагат в различни фази от развитие на рапицата и в различни дози, според плевелния състав на конкретното поле.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X