Растителни извлеци срещу плодови червеи

В момента на много места продължава летежът на плодовите червеи по ябълки, круши, сливи, праскови. Може да направите третиране с извлек от доматени растения. На много хора разсада от домати може да е бил в повече и с тази рецепта да оползотворите изостаналия ви разсад. Накисват се в 1 л и половина вода около 1 кг доматени растения за 1 час. Прецежда се извлека и се разрежда в 7 л вода, като се прибавя 5 мл течен сапун за прилепване на разтвора.

Освен с домат, срещу плодовите червеи и акарите може да пръска и с обикновения пелин. Най- добре е пелина да е цъфнал. Около 3 кг пелин се накисва за 24 часа в 10л вода. След това се вари около 30 минути и се прецежда. За пръскане от концентрата се разрежда с вода 1:1 и отново е добре да се прибави течен сапун за прилепител около 10мл.

Борбата с акарите и листните въшки при овошни насаждения може да се изведе със студен извлек от глухарче. За целта може да се използват както корени на растението – 200-250 суха маса, така също и около ½ кг суха маса от надземната част. И при двата случая се поставя сухата маса в 5л хладка вода за 1 денонощие. Пръска се през 10 дни.
Люти чушки – 100 г плодове се варят в литър вода. Унищожават листни въшки, трипс, голи охлюви.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X