За да се борите с къдравостта по прасковата трябва да я познавате

Къдравостта е болест, която при нашите условия заема първо място по разпространение и вредност по прасковата. При нападение от нея в повечето случаи листат опадват, а това се отразява върху устойчивостта към измръзване, жизнеността на дърветата и плододаването през следващата година.

Болестта се развива по всички зелени части, но най-силно е нападението по листата, по които признаците са най-характерни. Първите симптоми се откриват около месец след цъфтеж по листата във вид на аленочервени деформирани зони. Болните листа губят еластичност и са трошливи, по-късно некротират и опадат.

Заразените цветове прегарят и бързо опадат, поради което тази повреда минава почти незабелязано. По плодовете се наблюдават пришковидни нараствания, деформации и напуквания с променен цвят, както при листата. Повреди могат да бъдат открити и по леторастите, макар и рядко. Те са във вид на надебеляване от обезцветени или розови изприщвания. Леторастите са по-къси, с подтиснат растеж, имат хлоротичен изглед и розетъчност.

Болестта се причинява от гъба, която зимува между люспите на пъпките и по кората на клоните. Оптимални за заразяване са температури от 10 до 21оС. Температура над 26оС спира развитието на гъбата.

Борбата основно е насочена срещу зимуващата форма.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X