Опасен неприятел по морковите

Морковената муха вреди по пащърнак, магданоз и целина, но най-опасна е за моркова. Мухите се появяват в края на април и в началото на май. Те летят продължително време, през което снасят яйцата си в почвата близо до морковените растения или по самите растения. Яйцата на морковената муха са много чувствителни към външните условия: горещо и сухо време ги унищожава над 50%. С разрохкване на почвата също се унищожават голям процент от яйцата на морковената муха.Една муха снася 100-200яйца.

От оцелелите яйца се излюпват ларви, които навлизат в кореноплода и издълбават извити ходове предимно във външната част на клубените. Тъканите на ходовете стават ръждивокафяви. Клубените се деформират и напукват. Пълното развитие на ларвите продължава около един месец. Второто поколение мухи лети през юли. Ларвите от това поколение се срещат до късна есен.

Как да познаем дали морковите са нападнати от морковена муха:

  • листата на нападнатите растения променят цвета си от червено-виолетов до жълт и изсъхват.
  • нападнатите кореноплоди са с неправилна форма, загниват, стават безвкусени, горчиви и негодени за консумация.

Борбата е доста трудна, тъй като яйцеснасянето е продължително. Срещу голите охлюви и морковената муха между морковите плитко се заравя нарязан на парчета лук. В последно време друг метод е покриване на морковите със специални мрежи, което пречи на мухите да снесат яйцата си.

Няма регистрирани инсектициди за борба с неприятеля.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X