Цените на пшеницата и царевицата продължават да намаляват

През първото тримесечие на 2024 г. световните цени на пшеницата и царевицата са достигнали тригодишно дъно, сочи преглед на Световната банка (СБ).

Световните цени на някои видове зърнени храни през първото тримесечие на 2024 г. са паднали до най-ниските си нива от три години, сочи априлският преглед на Световната банка.

Става дума предимно за царевица и пшеница, чиито цени са намалели на тримесечна база с 11% и 4%, а на годишна база съответно с 30% и 25%. Световната банка отбелязва продължаване на „низходящата тенденция” през април.

Според FAO, през март американската царевица на световния пазар е струвала средно $190,6 за тон (33% по-евтино от преди година), пшеницата – $274,3 за тон (минус 25% към март 2023 г.).

 

Ситуацията на пазара на зърно сега до голяма степен се определя от рекордното предлагане, генерирано, освен от Руската федерация и от САЩ, и от активния износ на  други ключови доставчици.

Смята се, че балансът между търсенето и предлагането може да бъде постигнат през следващия сезон, ако остане трайна прогнозата, че поддържането на високи производствени обеми ще бъде компенсирано от увеличеното потребление.

Анализаторите твърдо са на мнение, че сериозен натиск върху цените в момента се оказва нарастващото предлагане на зърнени храни и активният им износ. Високите реколти в САЩ, Русия и Европейския съюз са довели до засилена конкуренция на тези  продукти на световния пазар.

Руската федерация изяви публично желание да изнесе около 70 милиона тона зърно тази година (повече от 50 милиона тона пшеница), за да облекчи вътрешния пазар. Докато Международният съвет по зърното (IGC) оценява перспективите за руския износ на 63,3 милиона тона, на ЕС – на 47,9 милиона тона, което като цяло съвпада с плановете на Европейския съюз.

Въпреки че износителите са готови да намалят цените, за да изнесат такива количества, търсенето засега забележимо изостава от предлагането: по-специално, това е заради високите нива на запасите, а и защото покупките на пшеница през втората половина на сезона са намалени от нейния ключов вносител, Китай.

Според Световната банка украинският износ също оказва натиск за понижаване на цените, чиито високи темпове не са възпрепятствани от прекратяването на „сделката за зърно“ и ограниченията върху вноса, наложени от страните от Източна Европа.

Обсъжда се и активен износ на царевица, както и за големите, почти рекордни, американски доставки. Припомняме, че производството на царевица през този сезон се оценява от Министерството на земеделието на САЩ 389,7 млн. тона, което е с 12% повече от предходната селскостопанска година. Растежът се осигурява не толкова чрез разширяване на посевната площ, колкото чрез увеличаване на добива.

На местно ниво цените на зърното, според прогнозите на Световната банка, биха могли и да се повишат в близко бъдеще в Европа, което може да се дължи не само на забраните за доставки от Украйна, които са в сила в някои страни, но и на плановете на ЕС да въведе мита върху зърното от Русия.

Световната банка прогнозира, че производството на зърно през следващия сезон ще остане на високо ниво (все още няма конкретни прогнози). Същото мнение споделя и ФАО.

В същото време обаче и двете организации очакват и ръст на потреблението, включително в Аржентина и Мексико, както и  в Египет и Китай, като е известно, че последните две са сред ключовите пазари за руската селскостопанска продукция.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X