Защита на зеленцуците при дъждовно и хладно време

Краставиците обичат топлината, но както в момента вали всеки ден и е студено, брашнестата мана може да удари растенията. Срещу болестта в такова време трябва да използвате системни фунгициди. Напомняме, че в такива времена народните средства няма да помогнат. Хубвото е, че условията не са подходящи за намножаване на акари. При влажно време по-голяма е опасността от голи охлюви, които ядат и краставици. При първа възможност на просъхване, не пропускайте да разрохквате почвата, за да намалите влагата и да подобрите условията за повишаване на температурата около корените. За да предотвратите непосредственото въздействие на валежите върху растенията, може да направите временен заслон от наличен полиетилен до преминаване на неблагоприятните условия.
Домати
Ниските температури не са особено стресиращи за доматите, но излишъкът от влага им въздейства неблагоприятно. В допълнение, при такова време картофената мана по тях се активира и често с такава сила, че използването на „популярните“ контактни фунгициди, няма да помогне.

Доматите също се нуждаят от покритие, за да не пада дъждът директно върху листата. И при тях важи разрохкването на почвата при първа възможност, за да може в горещите дни влагата да се изпарява по-ефективно, за да се предотврати загниването на корените.

Ако все още няма зараза от фитофтора, използвайте момента, за да повишите имунитета на доматите. За тази цел може да третирате растенията със смес от йод и обезмаслено мляко. За целта са ви необходими 1 литър обезмаслено мляко, разредено с 10 литра вода, към което се добавят 12-15 капки йод. След това с получения разтвор растенията се третират, когато листата им са сухи от роса или дъжд.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X