Любопитно: Къде е плодорoдният полумесец?

Плодородният полумесец е исторически регион в Близкия изток, който включва Леванта, Месопотамия и Древен Египет.Тези държави на картата заедно имат форма, която прилича на полумесец, затова американският археолог Джеймс Хенри Брийстед от Чикагския университет пръв ги определя около 1900 г.като „Плодородния полумесец“, на английски – Fertile Crescent.

Всички тези земи се напояват от големите и важни реки Нил, Йордания, Ефрат и Тигър. Заедно те заемат около 400-500 000 кв. км.

Тези области се намират в днешните Египет, Израел, Западния бряг, ивицата Газа и Ливан, както и в части от Йордания, Сирия, Ирак, югоизточна Турция и югозападен Иран.

Населението там е многобройно – в басейна на река Нил са около 70 милиона души, в басейна на река Йордан – около 20 милиона души, а в басейна на реките Тигър и Ефрат – около 30 милиона души, което прави поне една четвърт от населението на Близкия изток.

Плодородният полумесец пази много история за човешката дейност в миналото. Там най-рано са се  зародили земеделието и животновъдството още през каменната ера.Това е и мястото на най-старите известни градски култури Йерихон и Чатал Хююк.

Земеделието наистина е една от най – древните професии на нашата планета. Първите сведения за него всъщност датират от 10 000 години преди новата ера. Съществуват данни, че номадски племена са отглеждали няколко основни култури: еднозърнест и двузърнест лимец, див ечемик, грах, леща, фий, нахут и лен.

За овощарството се смята, че е започнало да се развива между 6000 и 3000 година преди новата ера, като първия масово култивиран плод е смокинята.

Най – старото селскостопанско изобретение, смятано за едно от най-великите в историята на човечеството, което е извършвало обработка на почвата, е ралото, което е било изработвано от здрав дървен материал.

Първата напоителна система е създадена от месопотамците през 7000 година преди новата ера, а 3000 години по-късно дължината на един канал достига до 2 км.

Първата сеялка е изобретил Джетро Тъл през 1701 година.

Сайърс Маккормик е признат за бащата на модерното земеделие, през 1831 година той изобретява първата механична жътварка на  животинска тяга. Отрязвала е житните класове и чрез транспортьорен махнизъм ги е оставяла на нивата на снопове. Задвижването на ножовете, мотовилото и останалите елементи се е осъществявало посредством търкалящо се колело с голям диаметър.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X