Арендатори превземат полски пътища и напоителни канали

Производители се жалват, че нямат достъп до нивите си, проблемът стигна до Министерството на земеделието

Разорани и засети полски пътища ограничават достъпа на производители до собствените им ниви. По същия начин в обработваеми площи се превръщат и напоителни канали, а те са ключови за земеделието съоръжения. За това сигнализира агропредприемачът Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре. За пореден път той е засегнат от проблема – не може да влезе в своя нива с пшеница, освен ако не премине през посевите на едър арендатор, засял и общински път, сподели фермерът пред “Гласът на земеделеца“.

“В Мало Конаре на всеки парцел е предвиден общински полски път, както и напоителен канал, също собственост на общината. Не става дума за инфраструктурата на “Напоителни системи“, а за по-малки вади, които не са бетонирани, но също са важни съоръжения – обяснява Кабуров. – Задължително е до всеки парцел да има поне от едната страна път, защото иначе не може да се влиза в него и да се обработва. Но голям ползвател, който обработва над 70-80 хиляди декара земя, си позволява не само в нашето землище, а и в други села, да обработва и пътищата. От една страна, така ощетява общината, защото не плаща наем за тях. По приблизителни изчисления, общинската хазна е ощетена със стотици хиляди лева. Унищожени са и пътища, и напоителни канали, което пък затруднява поливането или го прави невъзможно, а водата е от решаващо значение за селскостопанското производство. И като минат няколко години под знака на тези проблеми, ти се принуждаваш да си дадеш нивата на същия арендатор, защото не можеш да произведеш нищо, без да имаш достъп и без да имаш вода. В Мало Конаре имаме над 50 000 декара обработваеми площи, районът е легендарен с плодородието си, но все повече хора се отказват от земеделието – това е показателно“.

Иван също е зърнопроизводител. За да достигне до нивите си, се налага да преминава през посевите на въпросния арендатор. За да разбере къде точно е бил пътят, разчита на джипиес. Но ако сбърка, е уязвим – може да бъде подведен под отговорност за нанесени щети по посевите. От снимка, публикувана в страницата на Кабурови във Фейсбук, се вижда точно това – безкрайно поле със зърнени култури и коловоз от току-що преминал през тях трактор.

“Всичко, което казвам, може да се докаже от снимките, представени на масивите пред Фонд “Земеделие“ за проверки“ – допълва Кабуров, като допълва, че възнамерява да подаде официален сигнал до ресорните институции.

Не е проблем да се разорават пътища, когато имотите са комасирани и обединени в по-големи обработваеми терени, поясниха пред “Гласът на земеделеца“ експерти. Това обаче не може да става самоволно, а със заповед на Областната дирекция по земеделие в съответния регион и след проверка дали това няма да попречи на други производители. Недопустимо е обаче да се ограничава достъпът на стопани до нивите им. Освен това искането за ползване на пътища се одобрява и от Общинския съвет, като за тях се определя цена в размер на средното годишно рентно плащане за землището, като заповедта се поставя на видно място в кметството на населеното място и в сградата на съответната дирекция по земеделие.

Проблемът не е отсега, а е дългогодишен. Иван Кабуров споделя, че превземането на пътища е започнало още при опитите за окрупняване на земята и големите спорове за „белите петна„, които се водят поне от десетилетие. Защо досега не е намерено решение, не може да се каже.

Проверка на “Гласът на земеделеца“ показа, че в Областната дирекция по земеделие в Пазарджик за тази година има само една жалба по повод на разорани пътища и отнет достъп на стопани до нивите им. Сигналът е подаден от село Черногорово. Вносителят е направил всичко по силите си, за да бъде изчерпателен в информацията – отишъл е на място, издирил е номерата и координатите на засегнатите имоти, описал ги е в текста. Въпросът е отнесен и до Министерството на земеделието. Какво ще последва, предстои да разберем. От самата Областна дирекция по земеделието обаче категорично отказаха да вземат отношение по темата, като поясниха, че нямат правомощия да правят изявления за медии.

*Снимка – Иван Кабуров

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини