Земеделци от Ново село възраждат лозарството в региона

Петьо и Владимир Петрови са крупни зърнопроизводители и обработват няколко десетки хиляди дка земя, а през 2019 г решават да закупят обявената в несъстоятелност местна винарска изба. Двамата братя не щадят сили и средства и се хвърлят в новото си начинание с много хъс. Като собственици и управители, активно се включват в ежедневните дейности на полето, наред с останалите общо 30 работници, на които се стараят да предоставят високи работни заплати. „В лозята има целогодишно работа. Създаваме заетост, да останат повече хора в България. Развиваме лозарството, което винаги е било поминък в нашия район“, казва Петьо, който признава, че добивите през миналата година не са били задоволителни. Сега се стреми към повече – 800 – 1000 кг от дка грозде.

В момента с помощта на европейски програми лозята са засадени с 250 дка стари и 450 дка млади насаждения. Използваните препарати са на чужди производители –  щадящи за почвата и гроздето, а напояването е капково. Няколко са поддържаните линии с вина по ценови клас, като от скоро има и нова с черен етикет, казва още 49 – годишният земеделец.

Слънчевите лозови масиви в Ново село раждат червени вина – типичния за района сорт „Гъмза“, а белите – „Шардоне“, „Ркацители“, „Дунавски лазур“, „Вионие“.

Петьо споделя, че на този етап няма да увеличава площта на лозовите насаждения, но има идея да превърне Новоселския регион в място за винен туризъм. Пазар на готовата продукция намира в магазини и ресторанти както във видинския край, така в Монтана и Плевен. По думите му, пласментът е ограничен, предвид вноса на по-ниски цени. „За трудния пазар допринася и демографската криза. Хората масово разпродават лозята си“, категоричен е винопроизводителят, който редовно участва в тематични изложения в страната.

Избата в село Ново село е построена от местни доброволци в средата на миналия век под формата на кооператив. В онези години тя е съхранявала 12 милиона литра вино. И днес има запазени бутилки от тогавашната реколта, които лозарят обещава да покаже в нова дегустационна зала. „Връзката с полето и обичта към целия процес – това е тайната на качественото вино“, признава винопроизводителят.

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X