Европарламентът алармира за кризата с водата в Европа

В четвъртък членовете на ЕП ще обсъдят със Съвета и Комисията нарастващия недостиг на вода и сушите в навечерието на летния сезон.

Очаква се членовете на ЕП да призоват за по-активни действия за опазване и подобряване на водните ресурси на ЕС, които вече са засегнати от няколко години засушаване и намаляване на нивата на подпочвените води. Въздействието на задаващата се суша вече е видимо във Франция, Испания и Северна Италия и предизвиква тревога относно водоснабдяването за човешка употреба, селското стопанство и производството на енергия.

Според последните данни на Европейската обсерватория, над една четвърт от територията на ЕС в момента изпитва предупредителни условия за суша, а 8% вече са в състояние на тревога за суша.

В понеделник следобед членовете на ЕП ще обсъдят с Комисията създаването на Ден на ЕС в памет на жертвите на глобалната климатична криза. По-късно по време на сесията ще бъде гласувана резолюция.

Контекст

В продължение на няколко десетилетия ЕС разработва рамка за предотвратяване и смекчаване на последиците от недостига на вода и сушите в ЕС. Понастоящем Парламентът и страните от ЕС работят по преразглеждането на няколко мерки на политиката на ЕС в областта на водите, след като беше направено предложение за интегрирано управление на замърсяванията на повърхностните и подземните води.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X