Говедовъдите с конкретни искания към министър Вътев

От Националният съюз на говедовъдите в България (НСГБ) поздравиха новоизбраният министър на МЗХ, в което му пожелаха ползотворна съвместна работаОт съюза изчакаха един ден, за да може министърът да свикне с кабинета си и коридорите на министерството, и на третия ден му изпращат предложенията за започване съвместна работа по наболели въпроси по отношение на говедовъдството.

Прилагаме без съкращения писмото на говедовъдите.


Уважаеми  Г-н  Министър,

Националният съюз на говедовъдите в България обединява над 400 фермери от страната, които произвеждат над 60% от суровото мляко на България. Това са фермери, знаещи, можещи, доказали се във времето и искат да споделят с Вас най-важните проблеми, решението на които трябва да започне веднага.

В момента говедовъдството ни, и най-вече млечното такова, е в голяма криза. Въпросът е вече за оцеляване  /колкото и да не харесваме тази дума/.  Десетки ферми сложиха катинарите през последните седмици, други драстично намалиха броят на отглежданите животни, трети намалиха храненето и резултата ще дойде само след месец – недостиг на сурово мляко.

Говедовъдството ни никога не е било в толкова тежко състояние. Бихме го определили, като една каца с много пробойни от които изтича „бялото злато“ на България – млякото.

На вас се падна честа да сложите ред в нашето млекопроизводство и заедно да осигурим самодостатъчността на населението по отношение на млечните продукти.

Една голяма каца пълна с мляко, и с много дупки по нея, от които изтича млякото. Трябва заедно да започнем да ги запушваме, ако искаме да имаме крави за производство на мляко и пълни рафтове с кашкавал, сирене и кисело мляко.

Какви са според нас проблемите /дупките в кацата/, които трябва да решаваме. Някои веднага, други в по дългосрочен план:

 • Веднага анализ на ситуацията в сектора по всичките аспекти;
 • Среща с представители на животновъдите, преработвателите и търговците имащи отношение към говедовъдството;
 • Осигуряване и предоставяне на животновъдите на втория транш от т.н помощ, относно войната в Украйна.

Причини – в момента изкупната цена на млякото е вече под    критичния минимум за оцеляване на фермите. Необходими са средства за приготвянето на фураж за зимата, поливане, косен, жътва  и куп още операции. Фермерите ще получат друго подпомагане в най-добрия случай в края на октомври;

 • Организиране работата на администрацията, фермерите да започнат да получават подпомагането по различните интервенции от първия възможен срок, съгласно изискванията на ЕС- 16 октомври.
 • Крайно време е да отпадне модуларната ставка при подпомагането на фермите. По този начин се лишават от пълно подпомагане големите производители на мляко.
 • Незабавно изплащане на средствата от първия транш от помощта относно войната в Украйна на фермите, достигнали тавана от 250 000 евро миналата година, които не са получили нищо тази година и продължават да колят селекционни високопродуктивни крави.
 • Да се работи по увеличаване „таваните“ за подпомагане.
 • Решаване веднага проблема с липсата на ваксина против Нодуларния дерматити, туберколина и реактивите използвани при изследването на мозъка на закланите говеда. Хаосът е пълен. Кланиците не приемат животни за клане. Липсата на ваксини води до невъзможност животните да отидат на пасищата, да бъдат продавани живи животни и такива за клане. Съществува опасност и невъзможността фермерите да изпълнят поетите ангажименти от интервенциите за подпомагане и да не получат такова. Всичко това нанася огромни икономически загуби на фермерите и то в дните на най-голямата криза в говедовъдството за последните 30 години.
 • Да се спре предложеното увеличение на таксите за ветеринарните услуги.
 • Започване на работа по отношение слагане на  ред в търговията с животни за клане.
 • Пасищата да бъдат само за фермери, които отглеждат животни.
 • Включване на подпомагане, относно предадени телета за месо.
 • Издаване Наръчник от МЗм относно шаблони на десетките таблици, които се изискват при проверките и упътване за попълването им.
 • Намаляване на административния натиск. По наша информация, 10% от приключилите дейността ферми се дължи именно на това;
 • Излизащите Наредби и други подобни документи да бъдат написани на разбираем език от фермерите, да са кратки и ясни. Фермерите нямат време да четат подобни документи поместени на 50-60 страници;
 • Отпадане на сега използваните паспорти за говеда и въвеждане на електронни паспорти. Решаване въпросът с вписването на породата и ваксинациите.
 • Решаване въпросът с породите Холщайн и Черношареното говедо;
 • Влизане в проект за водене селекция по генотип на майките.
 • Преразглеждане на Указанията за водене на селекционната дейност в частта – глоби за РА.
 • Оставихме за накрая въпросът с цената на млякото. От всичко казано, това е най-важното. Отдавна фермите продават мляко под себестойност. В момента нямаме никакви инструменти за вкарване в действие при такива ситуации. В тази връзка, настояваме веднага да се сформира екип, постоянно работещ по този проблем. На всеки три месеца да се докладва за себестойността на млякото. Също така да се изготвят и инструменти за намаляване на загубите при подобни кризи. За целта трябва да се активира науката и тя да свърши това.

Господин Министър, през 2017 г НСГБ внесе в МЗм, предложение за изготвяне на програма за развитие на говедовъдството ни. За съжаление тя така си остана в папките. В момента е задължително да се започне работи за визия на говедовъдството ни в по-далечен план. Не може да получаваме средно по 3 682 кг мляко от крава и да има уравниловка. Не може да внасяме говеждо месо от Румъния, защото нашето качествено такова, е недостатъчно.

В този план може да се включат въпроси по отношение „сивата икономика“, качеството на продуктите, търговията с млечни продукти, вносът и износа на млечни продукти и др.

Предстой ни в най-скоро време да започнем прилагането на евро- директивите, относно намаляване на емисиите, да се справим с горещините, следва безводието, хуманното отношение към животните и още много други въпроси за решаване, по които трябва да работим заедно.

С поздрав и пожелания за ползотворна съвместна работа.

За НСГБ – инж. Димитър Зоров – Председател на Съюза.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X