XXL ферма: Най-големият свинепроизводител в света има повече животни от Германия

Като най-голям играч в света, китайската Muyuan Foodstuff Company отново оглави списъка на най-големите свиневъди с 2,82 милиона свине.

Най-големият свиневъд в света отглежда повече свине майки, отколкото се отглеждат в цяла Германия.

Броят на световните  мега ферми със 100 000 или повече свине майкив обора отново нарасна миналата година. Според годишното проучване, проведено от световната развъдна компания Genesus, има 50 такива големи компании, които заедно отглеждат  около 16,50 милиона свине майки. Година по-рано е имало само 40 мегаферми с 15,86 милиона животни. При 643 500 глави, или 4,0% на годишна база, увеличението на броя на свинете майки е доста голямо, тъй като има много нови участници, главно от Китай, в клуба на „гигантските производители“.

Най-големият свиневъд в света: 2,82 милиона свине майки

Като най-голям играч в света, китайската Muyuan Foodstuff Company отново оглави класацията с 2,82 милиона свине майки, което е с 16 000 по-малко в сравнение с предходната година. Според Федералната статистическа служба на Германия (Destatis) общата популация на свинете в Германия възлиза на малко под 2022,1 милиона животни през ноември 4 г. и дори Испания, с 2,66 милиона свине майки, не се доближава до китайския гигант Muyuan. Според Genesus, тя е произвела 61,2 милиона прасета в своята интегрирана система от производството на фуражи до клането. Отново това са повече животни, отколкото са били заклани в Германия през 2022 г. с около 47,1 милиона прасета, от които 1,24 милиона също са дошли от чужбина.

Китай оглавява списъка на най-големите свиневъди

Китайската Wens Group се придвижи на второ място с 1,40 милиона свине майки, тъй като животните й са се увеличили с 300 000 в сравнение с предходната година. Американската компания Smithfield, дъщерно дружество на китайската WH Group, слезе  до третото място с непроменени 1,23 милиона свине майки. Като цяло компаниите от Китай явно доминираха в класацията; Те са били в топ 24 общо 50 пъти. Това бе последвано от САЩ с непроменени дванадесет мега-компании. Други четири са от Бразилия, три от Русия.

Според Genesus, настоящите финансови загуби на пазара на свине в Китай и САЩ забавят растежа на популациите там. През следващите месеци обаче може да се очаква възстановяване на икономическото състояние на свиневъдството.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X