Изложение на породата овце „Ил дьо франс“ ще се проведе край Сливен, предвиден е и аукцион на млади мъжки разплодници

Национално изложение под наслов „55 години порода „Ил дьо франс“ в България“ ще се проведе край Сливен на 16 и 17 юни. Традиционното събиране ще е в „Сливен-Експо“ в района на Сливенските минерални бани, на разклона за село Мечкарево и за пореден път ще събере на едно място овцевъди от страната, които се занимават с отглеждането на тази порода животни. Това съобщи за „Гласът на земеделеца“ Евгения Ачкаканова-председател на Асоциацията за развъждане на породата „Ил дьо Франс“ в България. „Тази година честваме 55 години от първия внос на френската месодайна порода „Ил дьо Франс“ у нас и решихме да отбележим годишнината едновременно с провеждането на общото събрание на фермерите, които се занимават с развъждането й“, посочи още тя.

През първия ден от събитието ще се извърши общ преглед на отделните категории и групи животни, а участниците ще могат да се срещнат по между си и да обменят опит. В същия ден, ще се проведе и общото събрание на Асоциацията. Желаещите да участват в аукциона за млади мъжки разплодници ще могат да подават заявки за участие. „По време на събирането ще има и семинар, посветен на селекционната работа с породата-изисквания, срокове, работа на фермерите с развъдната организация, ще ги запознаем с необходимата документация. Имаме разбира се планиран и прием на нови членове, защото интересът към породата е все по-голям. Впоследствие ще направим и един курс по фуражи за нашите фермери“, допълни  Евгения Ачкаканова.

За втория ден-17 май, е предвидено официалното откриване на изложението, което ще започне в 10.00 часа. Освен представяне на участниците ще има и демонстрация на животни от различните категории и дефиле на мъжки разплодници. В 12.00 часа ще бъдат наградени отличените животни от породата „Ил дьо Франс“, а час по- късно е аукциона за мъжки разплодници от породата.

По думите й, на изложението ще бъдат докарани малко повече от 100 животни, отделно 24 млади мъжки разплодника, които ще бъдат обявени за продажба с наддаване. „За трета поредна година правим такъв аукцион и той предизвиква голям интерес. Фермерите участват активно, още повече, че животните, които се предлагат за продажба са елитни, с потекло и подбрани родители, носещи добра и висока генетика“, поясни председателят на Асоциацията за развъждане на породата „Ил дьо Франс“ в България.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X