Германски служител: Парите от кризисните фондове на ЕС не трябва да се раздават така с „лека ръка“

Спешните средства от селскостопанския резерв на ЕС, като тези, получени наскоро от Полша и Унгария, не трябва да се раздават толкова леко, предупреди в интервю Офелия Ник, парламентарен държавен секретар в германското министерство на земеделието.

Интервюто на немски език четете тук.

Европейският съюз наскоро обеща да отпусне 100 милиона евро от кризисния резерв в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), за да помогне на няколко източноевропейски държави, особено на техните земеделски стопани, да се справят с притока на по-евтино зърно от Украйна.

Но според Ник всяко използване на кризисния резерв трябва да бъде деликатно обмислено.

„Винаги трябва да мислим за това много внимателно, като се има предвид решението“, каза висшият служител в интервю за EURACTIV.

„И мога да кажа много ясно от името на германското правителство, че гледаме много внимателно и не приемаме с лека ръка харченето на земеделския резерв“, добави тя.

Всяка година в рамките на ОСП се заделят до 450 милиона евро за реагиране чрез резерва на непредвидени кризисни ситуации и смущения на пазара.

Наскоро няколко страни от ЕС, включително Германия, разкритикуваха как Европейската комисия разпределя такива кризисни фондове на страни като Полша или Унгария, наричайки процеса „непрозрачен“ и не се основава на разбираеми критерии.

Ник призна обаче, че е трудно да се определят обективни критерии за предварително разпределяне на кризисни средства, тъй като естеството на потенциалните бъдещи кризи може да варира значително.

Препоръки за 2027 г.

Докато дебатът за отпускането на спешните средства от сегашната ОСП продължава да тлее, вече тече дебат за това как ще бъдат структурирани земеделските фондове на ЕС за следващия период на финансиране, от 2027 г.

В коалиционното си споразумение германското правителство си постави за цел да преразгледа „настоящата архитектура“ на ОСП най-късно до „средата на законодателния период“ и да представи концепция за по-нататъшното развитие на земеделските субсидии на ЕС след 2027 г.

„Сега започваме подготвителна работа и разговори в Брюксел и до края на тази година ще излезем с първите предложения за това как може да изглежда финансирането на селското стопанство от ЕС в бъдеще“, обясни Ник.

Според длъжностното лице един от приоритетите на правителството е да инвестира значително по-голям дял от средствата в обществени услуги, т.е. мерки, които са от полза за широката общественост, като климата или опазването на околната среда.

Берлин обаче обмисля и корекции за текущия период на финансиране.

За тази и следващата година прилагането на новата ОСП трябва да се използва като „фаза на обучение“, така че да могат да се правят корекции по-късно, ако е необходимо, каза Ник.

Повече пари за мерки в областта на климата?

„Въпросите за опазването на климата и биологичното разнообразие са важни области, в които трябва да разгледаме как те се приемат от земеделските производители и, ако е необходимо, да направим изводи за корекции“, каза Ник.

Такива корекции могат да станат необходими по-рано от очакваното, тъй като данните, публикувани миналата седмица, показаха, че така наречените екосхеми – нов инструмент в рамките на ОСП, предназначен да подтикне земеделските стопани към възприемане на по-екологични практики – са много по-малко добре приети от земеделските стопанства от очакваното.

Ник потвърди, че Берлин ще започне преговори с федералните региони за това как да се поправи ситуацията „много бързо“. Тя посочи и факта, че германското правителство трябва да докладва на ЕС до края на лятото как смята да се справи със ситуацията.

Според Ник един от начините за насърчаване на повече фермери да участват в екосхемите би бил да се повишат финансовите възнаграждения за отделните схеми.

„Осигурили сме предпазна мрежа“, каза тя и добави, че това дава възможност за увеличаване на премиите за различните екосхеми с до 30%.

Земеделските стопани по-рано критикуваха, че участието в много екосхеми не е финансово изгодно за стопанствата поради недостатъчна компенсация.

ОСП, която работи за всички демографски групи

Не трябва да се забравя, че при приспособяването на ОСП са нуждите на жените в селското стопанство, според Ник.

„Това е не само много важен въпрос за мен лично, но и за нашето министерство“, подчерта тя.

В така наречения втори стълб на ОСП, който финансира програми за развитие на селските райони и е в ръцете на регионите в Германия, вече има индивидуални мерки, насочени към насърчаване на жените в селските райони, каза тя.

Но също така в рамките на първия стълб, директните плащания към фермите, които са компетентност на федералното правителство, е необходимо да се проучи къде подкрепата може да бъде по-добре адаптирана към нуждите на жените, добави тя.

Всъщност „жените често достигат определени етапи по-късно в живота си – например, премията за млади фермери може да бъде от значение за тях по-късно“, обясни Ник.

В момента премията се изплаща в зависимост от възрастта. Но поради грижите за децата, жените, които поемат фермите, често го правят по-късно в живота, отколкото мъжете, добави тя.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X